A világ baromfipiaca jövőre két százalékkal fog bővülni

Fotó: Balázs Attila / MTI

Önmérsékletet kell tanúsítania a baromfiágazatnak a következő 12 hónapban, mivel a piacok a koronavírus okozta anomáliákat követően hullámvölgyekkel tarkított úton haladnak majd – figyelmeztettek a Rabobank elemzői.

Az ágazatnak készen kell állnia arra, hogy a kormányzati intézkedésekre reagálva kiigazítsa az értékesítési csatornákat. Az operatív oldalon is kihívások várhatók, mivel a takarmány- és egyéb inputköltségek, például a szállítási és energiaköltségek várhatóan magasak maradnak. A munkaerő elérhetősége és költsége sok országban nagy problémát jelent, ami egyes piacokon korlátozza a termelést. A logisztika bonyolultabbá vált, mivel a hűtőkocsik elérhetősége korlátozott és a költségek magasak. A magas acélköltségek, a drága munkaerő és a magasabb kamatlábak miatti aggodalmak lassítják a zöldmezős beruházásokat, és csökkentik a kínálat növekedését. Az erősebb kereslet és az említett kínálati kihívások kombinációja erősebb árakat eredményező környezetet hoz létre, ami arra készteti a termelőket, hogy a takarmány- és munkaerő-felhasználás csökkentése érdekében a hozamokra, a beszerzésre és az értéklánc hatékonyságára összpontosítsanak. Ez új élelmiszerbiztonsági erőfeszítésekhez is vezet majd az infláció csökkentése és a baromfi megfizethető szinten tartása érdekében, különösen a feltörekvő piacokon

– olvasható a bank által közzétett előrejelzésben, amelyet Euromeatnews idézett.

A kereslet azonban erős lesz, a globális növekedés várhatóan eléri a 2 százalékot, az ellátási kihívások okozta korlátozások ellenére.

A koronavírus hatása

A folyamatban lévő koronavírus világjárvány nagy hatással van a baromfiiparra világszerte. A járvány első szakaszában a Covid-19 magas szintje miatti korlátozásokat és a zárlatokat a termelési oldal súlyosan megszenvedte. Amellett, hogy a csatorna az élelmiszer-kiskereskedelemről az élelmiszer-szolgáltatásra tevődött át, számos egyéb probléma merült fel a piacokkal, a kereskedelmi hálózatokkal és az ellátási láncokkal, az azokban bekövetkezett zavarokkal.
„A fellendülés útja áll előttünk. A gazdaságok egy göröngyös úton keresztül nyitnak újra, a kiskereskedelemben és az élelmiszeriparban bezárásokkal és megnyitásokkal, de a végén felfelé haladnak.” – vélekedett blogjában Nan-Dirk Mulder, a Rabobank vezető elemzője.

Meg kell fogni a költségeket

A takarmányárak nagymértékben befolyásolják a hús globális árát és ezek a baromfiipar fő költségtényezői is. A takarmányárak 2020 harmadik negyedéve óta meredek emelkedést mutatnak. Az önköltségi árak inflációja azonban nem csak a takarmányra vonatkozik, hanem a munkaerőköltségre, az energiaárakra, a szállítási költségekre és a logisztikai folyamatokra is. Az ilyen növekvő költségek nyomást gyakorolnak a teljes baromfiellátási láncra.

A kérdés az, hogy az élelmiszerár-infláció ellensúlyozni tudja, vagy sem a növekvő termelési költségeket? Emellett nehéz megjósolni, hogy a legtöbb költségnyomás 2022-ben érdemben enyhülni fog-e. A Rabobank minden esetre jelentős regionális eltérésekre számít. A költségekkel kapcsolatban Nan-Dirk Muldernek néhány jó tanácsot is megfogalmazott: „A munkaerő, a fuvarozás, az energia és a takarmány növekvő költségei továbbra is kihívást jelentenek az állati fehérje ellátási lánc számára. Tehát jelenleg a költségoldalt kell kordában tartani. Ha hatékony üzleti modellel rendelkezik a műveletekben, a gazdaságokban, a feldolgozóüzemekben, az előbb-utóbb kifizetődik. A magas költségek és az infláció idején a leghatékonyabbak mindig nagyobb profitra tesznek szerint mint mások.”

Az emelkedő költségek és az infláció a fogyasztókat is elriasztja, és ez nagyobb hatással van az élelmiszer-szolgáltatásra, mint a kiskereskedelemre. A fogyasztók továbbra sem szívesen étkeznek éttermekben, ami azt eredményezi, hogy a vendéglátás forgalma továbbra is csökken. Ezért a vendéglátóiparnak, bár fellendülőben van, továbbra is ellenszéllel kell megküzdenie.

Munkaerőhiány, munkaerőköltségek

A munkaerő rendelkezésre állása továbbra is aggodalomra ad okot a baromfiipar számára világszerte, amit a Covid-19 szigorú követelményei csak súlyosbítanak. Sok baromfivállalatnak nehézséget okoz a munkaerő megtalálása, nemcsak a nyugati, hanem a feltörekvő piacokon is. A munkavállalók utazási korlátozásai és az otthon maradó bevándorló munkások miatt a munkaerőhiány egyre erősebben érzékelhető. Az Egyesült Királyságban például a Covid-19 és a Brexit kombinációja számos helyen folyamatos problémához vezetett, többek között a kiszállító sofőrök hiányához és a baromfifeldolgozó üzemek munkaerőhiányához.

Nan-Dirk Mulder szerint a legtöbb régió nyereséges szinten teljesít, az európai és az amerikai gazdaságok újbóli megnyitása segíti a piac fellendülését és a globális kereskedelem fellendülését. Teljesítmény szempontjából különösen az amerikai kontinens, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egy része teljesít viszonylag jól. A Covid-19 jövőre továbbra is megzavarja a piacokat és a kínálatot olyan helyeken, mint Európa és Délkelet-Ázsia, ami vegyes teljesítményt eredményez.

A jövő évben folytatódik a fellendülés

2022-ben a változások számos mozgatórugója – a magasabb inputköltségek, a fenntarthatóbb fehérjékre való áttérés, a biológiai biztonság, a madárinfluenza és a Covid-19 – továbbra is fennmarad. Az olyan jelenleg is fennálló problémák, mint a költségnövekedés, a munkaerőhiány és az ellátási lánc zavarai 2022-ben is hatással lesznek az üzletágra.
Nan-Dirk Mulder szerint e zavaró tényezők ellenére is van helye az optimizmusnak. A gazdasági kilátások javulása várható, a továbbra is erős kereslet mellett. „Az erősebb kereslet és a kínálati kihívások kombinációja magasabb csirkeárakat eredményező környezetet fog teremteni. A korlátozott kínálat és a magas inputköltségek véleményünk szerint a legtöbb régióban 2022-ig viszonylag magas globális csirkeárakhoz vezetnek majd”. közölte Nan-Dirk Mulder.

A globális baromfifehérje-piac tehát 2022-ben kezd rendeződni. Az IMF legutóbbi előrejelzése a világgazdaság viszonylag gyors fellendülését mutatja. Az idei év egészére 5,9 százalékos növekedést várnak, és ez meglehetősen egyenletesen oszlik meg a világban. A szakértő szerin a jó hír az, hogy az út felfelé vezet és ez is támogatni fogja a hús iránti keresletet, miután két egymást követő évben csökkent a hús fogyasztása. Már 2021-ben a koronavírus válság előtti évre jellemző kerékvágásba kerül vissza a hús iránti kereslet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink