Agrárolló: Ez az olló tényleg kiveszi a foltot

Forrás: Getty Images
A langyos ecetes olló ironikus folteltávolító hatásáról szóló mondás a mezőgazdaságban tényleg működik, ez az olló vág. Az agrárolló – ami ugye a termelői és a ráfordítások árindex hányadosa – utoljára 2008-ban volt olyan mélységben, mint tavaly. Magyarul, a költségek nőttek, a termelői árak csökkentek. Ennek azért súlyos következményei vannak. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője mutatja meg, melyek azok.

A 2023. évi agrárpiaci helyzet jó mutatója az agrárolló. A KSH adatai szerint, a mezőgazdasági termelői árak 2023-ban 16 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 28 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, az állatok és állati termékeké pedig 12 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 1,1 százalékos mérséklődéséhez főként a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 2,5 százalékos csökkenése járult hozzá, míg a mezőgazdasági beruházások árszínvonala 10 százalékkal emelkedett. Az agrárolló értéke 85 százalékos volt.

Ez persze egy nagy átlag, de valahol mégis ez a lényeg.

Mondhatnánk: Hol a lóvé? Amíg bőségben volt, kevesebbet foglalkoztunk vele.

De most, amikor a termelők jelentős része már második éve nem lát nyereséget, hiányzik, fáj. Ez a fájdalom hozza el azt a nyitottságot, amely a változtatáshoz elengedhetetlen. Nevezzük nyugodtan kényszernek.


Forrás: KSH

Lessünk be a gyatra agrárolló mögé!

  • Tavaly a gabonafélék ára 39, az ipari növényeké pedig 41 százalékkal csökkent.
  • A gyümölcsök ára 13, a zöldségféléké 15 százalékkal nőtt 2023-ban, az utóbbi termékcsoportnál a sárgarépa ára 42, a vöröshagymáé pedig 48 százalékkal emelkedett, a paradicsom mérsékelten, 5,8 százalékkal drágult. A burgonya ára jelentősen, 34 százalékkal nőtt.
  • Az élő állatok ára 15 százalékkal nőtt 2023-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vágócsirke felvásárlási ára két és fél évig folyamatosan emelkedett. A vágósertés ára a 2023. évben 21 százalékkal emelkedett.
  • A 2023. évi mezőgazdasági ráfordítási áraknak a megelőző évhez viszonyított 1,1 százalékos mérséklődése a folyó termelőfelhasználás árainak 2,5 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 10 százalékos emelkedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás legtöbb összetevője drágult 2023-ban. A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal az energia ára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az üzemanyagoké 29 százalék, a fűtőanyagoké 11 százalékkal.
  • A műtrágyák ára 37 százalékkal volt alacsonyabb 2023-ban a megelőző évi csúcshoz képest, és a két évvel korábbi szintre esett vissza.
  • A takarmányok ára 8,0 százalékkal elmaradt a megelőző évhez viszonyítva,
  • A növényvédő szerek 20, az állatgyógyászati készítmények 14 százalékkal drágultak 2022-höz képest.
  • A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 15, a gépberuházásoké 5,7 százalékkal emelkedett.

A figyelmeztető jelekre azért érdemes ügyelni:

  • Tavaly a mezőgazdasági beruházások folyó áron 6 százalékkal maradtak el az előző évi csúcstól. Hatéves trend tört meg.
  • Az új gépek vásárlása tavaly 25 százalékkal esett vissza, az alkatrészek piaca 6 százalékkal nőtt, így együtt 20 százalékos a visszaesés, amivel itt is egy hatéves dinamikus emelkedési trend tört meg. A gépeladások mennyiségi visszaesése ennél jóval magasabb arányú volt.
  • Az AKI adatai szerint, a műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2023-ban. Az értékesített mennyiség 18,8 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 2023-ban a teljes műtrágya-értékesítés volumene végfelhasználók felé 36 százalékkal csökkent.
  • Bár az egész éves agrár hitelpiacról még nincsenek adatok, kalkulációink szerint itt is megtört tavaly az emelkedő tendencia.

Mi lesz ebből?

  1. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok kedvező fordulatot vegyenek, nem csak az új pályázati ciklusra, hanem a jövedelemtermelő képesség javulására is szükség lesz. Előrejelzésünk szerint erre leghamarabb 2025-ben számíthatunk, amikor az idén beadott pályázatok megvalósítása szakaszba érnek.
  2. A világpiaci és a hazai élelmiszerárak csökkenése ebben az évben folytatódik, de lassuló ütemben. Az agrárolló ebben az évben – várakozásaim szerint – a tavalyinál kisebb mértékben, de 100 alatt marad.
  3. A jövedelmezőség csökkenése lendületet ad a koncentráció növekedésének a mezőgazdaságban. Ezt minden üzemméretben érzékelni fogjuk.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink