Ukrajna már ki is merítette cukorkvótáját

Hullámok hátán ugyan, de a tőzsdei cukorárak tavaly október óta lefelé ereszkednek. Ukrajna öt hónap alatt kimerítette uniós importkvótáját, Fórián Zoltán az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője szerint ezért is érdemes kitekinteni, és a csökkenő ártrendek tartósságát firtatni.

A tőzsdei cukorárak jelenleg ötödével alacsonyabbak, mint voltak egy évvel korábban. E mögött az a globális többlet húzódik meg, amely bőséges kínálatot jelez a piacnak. Ugyanakkor ezeken az árakon már lelkesen vásárolnak a nagy importőrök, például Kína, ami viszont valószínűleg a görbe mélypontját hozza el.

Nálunk a piaci beavatkozás – a 2022 februárjától 2023 július végéig működő ársapka – vége óta a kiskereskedelmi cukorárak lefelé araszolnak. Éppen ötödükkel vannak a csúcsuk alatt. Hogy meddig csökkennek az az erős importfüggőségünk miatt nem csak az európai, hanem a globális tendenciáktól is függ.


Forrás: KSH

Cukorimportunk éppen tíz évvel ezelőtt, 2014-ben érte el a csúcsát. Az akkori 359 ezer tonnához képest tavaly „már csak” 262 ezer tonnát hoztunk be, ami 27 százalékos mérséklődés. 2023 után idén az első két hónapban is csökken az import, ami a belső termelés élénkülésével is mutat összefüggést. A belső kereslet ugyanis továbbra is masszív.

Rövid világpiaci körkép

A 2023/24-es szezonban a globális cukortermelés az előrejelzések szerint 2,5 millió tonnával, 186 millió tonnára nő. Brazília alacsonyabb termelését messze ellensúlyozza a Thaiföldön, Indiában, Kínában és Mexikóban keletkezett többlet. A fogyasztás várhatóan új rekordra emelkedik az olyan piacok növekedésével, mint India és Pakisztán. Az export pedig az előrejelzések szerint alacsonyabb lesz Brazíliából, Indiából és Thaiföldről. A készletek minden jel szerint csökkennek.

Ennek ellenére – véleményem szerint – az elkövetkező hónapokban még az árak csökkenése marad a cukorpiacon a meghatározó trend.

Az Európai Unióban ebben a szezonban kevesebbet importál, mint tavaly, de Ukrajna szerepe egyre meghatározóbb.

Az EU cukormérlege, ezer tonna

Forrás: Eurostat

Ukrajna kimerítette kvótáját

Alig öt hónapra volt szüksége az ukrán cukorgyártóknak ahhoz, hogy kimerítsék az EU-ba irányuló cukorszállítás éves kvótáját. Az exportpotenciál azonban hozzávetőlegesen 1 millió tonna, ezért új vevőket kell keresni, főleg, hogy a gazdák jelentősen növelték a cukorrépa vetésterületét. Ebben az évben Ukrajna 283 ezer tonna cukrot szállított az EU-ba 262 ezer tonnás kvótával szemben. A kvóta túllépése miatt az Ukrán Cukortermelők Országos Szövetsége felszólította a Miniszteri Kabinetet, hogy 2024-re határozzon meg nulla kvótát, hogy az ország eleget tegyen az EU-val kötött kereskedelmi megállapodásban vállalt kötelezettségeinek.

Az ukrán nyomás, a cégek összehangolatlan exportja miatt, az európai árak összeestek, ami jogos felháborodást váltott ki az EU-ban. Eközben az ukrán cukoripar azt szeretné, ha 2025-re legalább 350-450 ezer tonnás kvótát állapítanának meg számukra. Persze az sem ártana, ha a kvótát leosztanák, így nem fordulhatna elő ismét a jelenlegi helyzet.

Az előző, 2023/24-es szezonban Ukrajna 1,8 millió tonna cukrot állított elő. Saját fogyasztásra legfeljebb 1 millió tonnára van szüksége az országnak. Az ukrán gazdák 2024-ben 21 százalékkal növelték a cukorrépa vetésterületét, mivel a gabonatermesztés jövedelmezősége meredeken csökkent. Ezért a gyárak kételkedni kezdenek abban, hogy képesek lesznek-e az idén megtermelt összes répát feldolgozni. Ennek fényében 2024-ben cukortöbblettel kell számolnunk a világban és Ukrajnában, és ennek eredményeként az árak csökkenésével, különösen a brazíliai erős verseny miatt.

Az európai piac mind az ár, mind a logisztikai költségek szempontjából érdekes az ukrán exportőrök számára, így a kvóták kimerülése után is folytatódik a szállítás az Európai Unión kívüli országokba, különösen Montenegróba, Macedóniába, Bosznia-Hercegovinába. Az európai országok mellett az ukrán cukor fő értékesítési területei a Földközi-tenger és Nyugat-Afrika országai.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink