Tovább lassul az élelmiszerárak globális emelkedése

Forrás: Getty Images
Mi történik az élelmiszerek világpiacán? Hol tartunk az árcsúcshoz képest, és mit mutatnak az árváltozások a hazai élelmiszerlánc egyes szereplőinél? Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ezeket a kérdéseket járja körül cikkében.

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) átlagosan 120,6 ponton állt 2023 októberében, ami 0,7 pontos (0,5 százalékos) csökkenést jelent szeptemberhez képest és 14,8 ponttal (10,9 százalékkal) marad el az egy évvel ezelőtti értéktől. Folytatódik tehát a csökkenő tendencia. Az emelkedés lassulása ugyan 19 hónapja tart, de az októberi közel 21 százalékos drágulás még mindig igen magas. Csökkenést utoljára 2020 szeptemberében láttunk, ami után a rekord szintre való emelkedés elkezdődött.

Az októberi enyhe csökkenés a cukor, a gabonafélék, a növényi olajok és a hús árindexeinek csökkenését egyaránt tükrözi. Kivételt egyedül a tejtermékek árindexe mutat.

  • A FAO Gabonaárindex átlagosan 125,0 pont volt októberben, ami 1,3 ponttal (1,0%-kal) alacsonyabb, mint szeptemberben, és 27,3 ponttal (17,9 százalékkal) az egy évvel ezelőtti értékéhez képest. A nemzetközi búzaárak 1,9 százalékkal estek vissza októberben, ami a korábban vártnál általában magasabb készleteket és az exportőrök közötti erős versenyt tükrözi. Argentína szűkülő kínálatát az USA többletei ellensúlyozták, és a brazil export erősödése is lefelé nyomta az árakat. A cirok világpiaci ára emelkedett októberben, míg az árpáé csökkent. A nemzetközi rizsárak 2,0 százalékkal estek havi összevetésben októberben, amit az általában passzív globális importkereslet befolyásolt.
  • A FAO növényi olajárindex átlagosan 120,0 pontot ért el októberben, ami 0,9 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb, mint szeptemberben, ami a harmadik egymást követő havi csökkenést jelent, és 31,3 ponttal (20,7 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékénél. Az árindex marginális esése elsősorban a pálmaolaj alacsonyabb világpiaci árát tükrözte, amely több mint ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb árát. A pálmaolaj nemzetközi ára októberben tovább csökkent, elsősorban a vezető termelő országok szezonálisan magasabb kibocsátása, valamint az elhúzódó visszafogott globális importkereslet miatt. Ezzel szemben a szójaolaj világpiaci ára két egymást követő hónapos csökkenés után emelkedett, amit a biodízel szektor erőteljes kereslete támaszt alá, különösen az Amerikai Egyesült Államokban. Mindeközben a napraforgóolaj nemzetközi jegyzései enyhén emelkedtek a szilárd globális importvásárlások miatt, míg a repceolaj mérsékelten emelkedett a kanadai terméskilátások csökkenésének következtében.
  • A FAO tejárindex átlagosan 111,3 pontot ért el októberben, ami 2,4 ponttal (2,2 százalékkal) magasabb, mint szeptemberben, kilenc hónapos egymást követő csökkenést követően, de még így is 28,0 ponttal (20,1 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Októberben a tejpor világpiaci ára nőtt a legnagyobb mértékben, elsősorban az importkereslet megugrása miatt, elsősorban Északkelet-Ázsiából. A nyugat-európai szűkös tejellátás és az El Niño időjárási körülményeinek a közelgő óceániai tejtermelésre gyakorolt hatásával kapcsolatos bizonytalanság további felfelé irányuló nyomást gyakorolt az árakra. A vaj világpiaci ára is emelkedett a nyugat-európai téli ünnepek előtti megnövekedett kiskereskedelmi forgalom és az északkelet-ázsiai import iránti kereslet növekedése miatt. Ezzel szemben a nemzetközi sajtárak enyhén csökkentek az euró amerikai dollárral szembeni folyamatos gyengülése és az óceániai exportálható elérhetőségek növekedése miatt.
  • A FAO húsárindex átlagosan 112,9 pontot ért el októberben, kismértékben (0,7 ponttal, 0,6%-kal) alacsonyabb, mint szeptemberben, ami a negyedik egymást követő havi csökkenést jelenti, és 3,9 ponttal (3,4 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. Októberben a sertéshús nemzetközi árai már harmadik egymást követő hónapban estek, elsősorban a tartósan lassú importkereslet miatt, különösen néhány kelet-ázsiai országból. Ezzel szemben a baromfihús világpiaci ára enyhén emelkedett, mivel a madárinfluenza-járvány továbbra is korlátozta a világ számos vezető beszállítójának kínálatát. A szarvasmarha- és juhhús nemzetközi árai szintén kismértékben emelkedtek, tükrözve néhány vezető importőr tartós, erőteljes importkeresletét, az Ausztráliából és Brazíliából származó szarvasmarhahús bőséges, valamint az Óceániából származó juhhús kínálata ellenére.

Itthon is lejtőn az árak

A tavalyi rendkívüli helyzetben, amikor az élelmiszer értéklánc árai kéz a kézben emelkedtek, idén visszaállt a régi „rend”. A mezőgazdasági árak 3 százalékos csökkenést mutattak az első nyolc hónapban, míg szeptemberig az élelmiszeripar árai 25, az élelmiszerek fogyasztói árai 32 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. Havi szinten kétségkívül látványos az áremelkedések lassulása a lánc végéhez közeledve, de csökkenést csak az agrárárak mutatnak.


Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink