Törökország bejelentette a gabonaüzlet újraindításáról szóló tárgyalások folytatását

Forrás: Getty Images
Török védelmi minisztérium: folytatódnak a tárgyalások a gabonaüzlet újraindulásáról.

A török ​​fél folytatja a tárgyalásokat Oroszországgal, Ukrajnával és az ENSZ-szel, hogy a gabonaüzletet a régi formában folytathassák. Ezt augusztus 24-én jelentette be a TRT török tévécsatorna alapján több nyugati sajtóorgánum az ország védelmi minisztériumának forrására hivatkozva.

A honvédelmi minisztérium képviselője megjegyezte, hogy Ankara támogatja a gabonakezdeményezés folytatását, ami előnyösnek bizonyult. „Úgy gondoljuk, hogy jelenleg nincs más alternatíva a napirendünkön. Törökország folytatja a kapcsolatot a gabonafolyosó azonos formátumú újraindítása érdekében az ENSZ-szel, Oroszországgal és Ukrajnával” – idézte a tévécsatorna a török szakminisztert.

Az Ukrajnából beáramló baromfihús és tojás veszélyezteti az uniós termelést

Korábban a törökországi sajtó már közölte, hogy Törökország, Oroszország és az ENSZ háromoldalú találkozót tarthat Isztambulban, hogy megvitassák a gabonaszerződés körüli helyzetet. Ebből egyértelművé kiderült, hogy Ankara folytatja a diplomáciai erőfeszítéseket a fekete-tengeri kezdeményezés újjáélesztése érdekében.

Augusztus 22-én Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte, hogy az Orosz Föderáció kész visszatérni a gabonaügylethez. de csak abban az esetben, ha minden Moszkvával szembeni kötelezettséget teljesítenek. A gabonaszállítási egyezség július 17-én ért véget, miután Oroszország nem újította meg azt, mondván a rájuk vonatkozó feltételeket a nyugat nem teljesítette. kezdeményezésére. Putyin konkrétizálta a kifogásokat, így az orosz mezőgazdasági export előtt álló akadályok megszüntetése, az Orosz Mezőgazdasági Bank összekapcsolása a SWIFT-rendszer és a Togliatti-Odessza ammóniavezeték üzemének újraindítása.

Az ukrán gabonaimport tilalmának év végéig való fenntartását követelik a bizottságtól

Továbbra is erős a kelet-európai tagországok összetartása az ukrán gabonadömpinggel szemben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink