Oroszország kész humanitárius célból átengedni az ukrán gabonaszállító hajókat – de!

Forrás: Getty Images
Oroszország kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnát elhagyó élelmiszerszállítóknak a szankciók feloldásáért cserébe – idézte Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettest szerdán az Interfax és a Reuters.

Az ukrán fekete-tengeri kikötőket az orosz invázió kezdete óta blokkolják, az ország silóiból több mint 20 millió tonna gabonát nem lehet kiszállítani az Ukrajnából. Ukrajna élelmiszerexportjának mintegy 90 százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolítja, de ez az útvonal most jórészt elérhetetlen az orosz invázió miatt. Ukrajna gabonatermésének csaknem háromnegyedét exportálta, és ez adta az ország exportbevételének egyötödét.

Megugrott az ukrán gabona magyarországi vasúti tranzitforgalma

Oroszország és Ukrajna adja a globális búzaszállítás közel egyharmadát, az ukrán kikötőkből származó jelentős gabonaexport hiánya pedig hozzájárul a globális élelmiszerválság növekedéséhez. Ukrajna a kukorica- és napraforgóolaj jelentős exportőre is. A nyugati hatalmak megvitatták az ukrán kikötőkből származó gabonaexport számára „biztonságos folyosók” létrehozásának ötletét, hozzátéve, hogy minden ilyen folyosóhoz Oroszország hozzájárulására van szükség.

Oroszországnak vannak feltételei

„Többször kijelentettem ezzel kapcsolatban, hogy az élelmiszer-probléma megoldásához átfogó megközelítésre van szükség, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását” – mondta Rudenko. „Ez azt is megköveteli, hogy az ukrán fél minden kikötőt meghatározzon, ahol a gabonaszállító hajók ki vannak kötve. Oroszország készen áll a szükséges humanitárius folyosó biztosítására, amit minden nap megtesz más esetekben is” – mondta az orosz tisztviselő. Oroszország e tekintetben kapcsolatban áll az ENSZ-szel – tette hozzá Rudenko.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja aknák sodródásával a Fekete-tengeren. Rudenkót az Interfax idézte, aki szerint a gabonát szállító ukrán hajók nyugati hajóinak esetleges kísérete „nagyon súlyosbítaná a helyzetet a Fekete-tengeren”.

Az EU szolidaritási folyosókat hoz létre az ukrán mezőgazdasági áruk exportja számára