Az EU lazítja az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat az Oroszországgal szembeni szankciók által érintett vállalatok számára

Az EU lazítja az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat az Oroszországgal szembeni szankciók által érintett vállalatok számára.

Akár 400 000 euró állami támogatásban és az energiaköltségek 30 százalékáig terjedő kompenzációban is részesülhetnek az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók által érintett uniós vállalatok – közölte szerdán az Európai Bizottság.

A Reuteres hírügynökség beszámolója szerint a légitársaságoktól az autógyártókon át a turisztikai vállalkozásokig a 27 országból álló blokk több ezer vállalata jelentett súlyos fennakadásokat a szankciók miatt.

A mezőgazdasági, halászati, akvakultúra-ágazatban működő cégek akár 35 ezer eurót is kaphatnak, míg a likviditási válsággal küzdő vállalkozások állami garanciákhoz és támogatott hitelekhez juthatnak hozzá.

A Bizottság nem határozta meg, hogy mely ágazatok jogosultak a nagyobb támogatásra.

A megugró energiaköltségekkel küzdő vállalatok a költségek 30 százalékáig, legfeljebb 2 millió euróig kaphatnak állami támogatást – közölte a Bizottság, megerősítve a Reuters keddi hírét. Ez az intézkedés az alumínium és más fémek, üvegszálak, cellulóz, műtrágya, hidrogén és más alapvető vegyi anyagok gyártói számára előnyös.

A lazább szabályok az év végéig érvényesek. A szankcionált, orosz ellenőrzés alatt álló szervezetek nem jogosultak ilyen támogatásra.

Akár 400 000 euró (440 360 dollár) állami támogatásban és az energiaköltségek 30 százalékáig terjedő kompenzációban részesülhetnek az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók által érintett uniós vállalatok – közölte szerdán az Európai Bizottság.

A légitársaságoktól az autógyártókon át a turisztikai vállalkozásokig a 27 országból álló blokk több ezer vállalata jelentett súlyos fennakadásokat a szankciók miatt.

A mezőgazdasági, halászati, akvakultúra-ágazatban működő cégek akár 35 ezer eurót is kaphatnak, míg a likviditási válsággal küzdő vállalkozások állami garanciákat, támogatott hiteleket kaphatnak.

A Bizottság nem határozta meg, hogy mely ágazatok jogosultak a nagyobb támogatásra.

A megugró energiaköltségekkel küzdő vállalatok a költségek 30%-áig, legfeljebb 2 millió euróig kaphatnak állami támogatást – közölte a Bizottság, megerősítve a Reuters keddi hírét.

Ez az intézkedés az alumínium és más fémek, üvegszálak, cellulóz, műtrágya, hidrogén és más alapvető vegyi anyagok gyártói számára előnyös.

„Ezek a szankciók az európai gazdaságra is hatással vannak, és ez a következő hónapokban is így lesz. Enyhítenünk kell ennek a háborúnak a gazdasági hatásait, és támogatnunk kell a súlyosan érintett vállalatokat és ágazatokat” – mondta Margrethe Vestager, a Bizottság alelnöke. állásfoglalás.

A lazább szabályok az év végéig érvényesek. A szankcionált, orosz ellenőrzés alatt álló szervezetek nem jogosultak ilyen támogatásra. Az unió egyébként két éve lazította az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat, lehetővé téve a kormányok számára, hogy több milliárd eurót pumpáljanak a COVID-19 világjárvány által sújtott vállalatokba.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink