Szokatlan helyzet: Romániában drágább a sertésnél a csirkehús

Soha nem látott helyzet alakult ki a román húspiacon: a csirkehús ára drágul, a sertéshúsé pedig csökken az ágazatot fenyegető válság miatt, amelyet egyébként már térdre kényszerített a folyamatosan jelen lévő afrikai sertéspestis-járvány.

Az Eurostat adatai szerint Romániában az élősertés ára kilogrammonként körülbelül 5 RON (1 euró), hasított húsként pedig száz kilónként nagyjából 150 euró. Eközben az élő csirke átlagos ára 6 RON (1,20 euró)/kg, a hasított csirkehús ára pedig elérte a 200 eurót/100 kg-ot.

Húsz évig dolgoztam a hús és a húsipar népszerűsítésében, és soha nem tapasztaltam ekkora fordulatot az árakban. Ez az ország sertéságazatának drámai helyzetét tükrözi. Jelenleg Románia a sertéshús iránti igény több mint 80 százalékát importból fedezi. A belföldön fogyasztott sertéshús és az országos készlet a kereskedelmi gazdaságokban drámaian csökkent. A sertéspestis válság előtti 14 millió sertésből Románia tavaly év végén mindössze 2 millió sertésről számolt be a gazdaságaiban. Ez atipikus egy olyan piacon, ahol a sertéshús hagyományosan a fő fogyasztott állati fehérje

– mondta Eugen Capra, a CARNEXPO és a CARNEXPO Grill vezérigazgatója az Euromeat News portálnak.

A különbség még a kiskereskedelemben is megmutatkozik, ahol a friss csirkehús egyértelműen versenyez árban a sertéshús legértékesebb izomrészeivel. Az Európai Unión belül néhány évvel ezelőtt Románia a blokk legjobb 10 sertéstermelője között szerepelt. 2018 óta azonban mindenki számára látható volt a román sertéságazat hanyatlása. A többszörös ASF-járvány és a hatóságok érdeklődésének hiánya a biológiai biztonsági válság megoldása iránt, a húspiac jelenlegi helyzetéhez vezetett.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni azt is, hogy az EU sertéshús túlkínálattól szenved, mivel Németország saját ASF-válsága miatt elvesztette hozzáférését a világ legjövedelmezőbb piacaihoz: Kínához, a Fülöp-szigetekhez, Japánhoz és Dél-Koreához. Több mint 350 000 tonna sertéshúst szállítottak Németországból a hatalmas sertéshiánnyal küzdő uniós tagállamokba, például Romániába, Bulgáriába és Lengyelországba.

Ugyanakkor a napokban Olaszországban jelentett újabb ASF-járvány újabb szélvihart válthat ki az EU sertéshúspiacán, és az árakat az elmúlt évtizedekben soha nem látott szintre süllyesztheti. Pedig már a stabilizálódás jelei mutatkoztak a piacon.

Eközben az EU baromfiágazatában az elmúlt néhány évben bejelentett madárinfluenza megbetegedések állandó nyomása megemelte a csirke-, pulyka- és kacsahús árait. 2020-tól mostanáig Lengyelországban, az EU legjelentősebb baromfitermelőjénél több mint 400 madárinfluenza járvány tört ki, Franciaországban csak ezen a télen 150 járványt jelentettek. Spanyolországot is fenyegeti a terjedő betegség, míg Olaszországban közel 4 millió szárnyast selejteztek ki a gazdaságokban tavaly az utolsó két hónapban. Mondhatni dübörög a madárinfluenza az unióban.

Ebből a szempontból a baromfihús árának emelkedése senki számára nem meglepetés. A román baromfiágazatot eddig nem érintette súlyosan az egész kontinensen elterjedt madárinfluenza és ez részben magyarázhatja az áremelkedést.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink