Raklaphiányt is hozhat az orosz-ukrán háború

Fotó: Gémesi Balázs / Új Néplap
A raklapok gyártóit képviselő szakmai szervezet szerint a következő hetekben jelentősen visszaeshet a fa raklapok alapanyag-ellátása, ami nehéz piaci helyzetet eredményezhet.

A FEFPER, a fa raklapok és csomagolóanyagok gyártóit tömörítő európai szervezet hivatalos sajtóközleményében szimpátiáját fejezte ki az ukránok felé, egyben figyelmeztetett arra, hogy a fa alapanyagok európai szállításai jelentős nyomás alá kerülhetnek – írja honlapján a FruitVeB.

Tavaly Ukrajna 2,7 millió köbméter nyers puhafa fűrészárut exportált, melynek igen jelentős részéből raklapokat gyártottak, főleg Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Lengyelországban. Ezen felül az ukránok körülbelül 15 millió darab kész raklapot is értékesítettek külföldi piacokon, nagyrészt Európában. A FEFPEB szerint a harcok következtében lelassuló vagy leálló gyártás és szállítások közvetlen hatással lesznek Magyarország, Olaszország és Németország piacaira, mivel ide érkezett az ukrán fa alapanyag legnagyobb része.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy Oroszország tavaly 4,5 millió köbmétert (elsősorban Észtországba, Németországba és Finnországba), míg Belarusz 3,1 millió köbmétert szállított az Európai Unió országaiba, és a kereskedelmi szankciók bevezetésével ezek a mennyiségek is ki fognak esni az uniós piacokról. Vannak olyan uniós tagállamok, amelyek a raklapnak és egyéb csomagolóanyagnak használt faáruk 25 százalékt ebből a három kelet-európai országból szerezték be. Az alternatív források, mint Skandinávia, Németország és a balti országok csak a hiány töredékét képesek saját készleteikből fedezni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink