Októberben már alig esett a FAO Élelmiszer-árindexe

Forrás: Getty Images
Mit jelez számunkra az, hogy októberben már alig volt mérhető a globális élelmiszerárak csökkenése? Megerősíti azon – ezen oldalokon már többször hangoztatott – véleményemet, hogy az olcsó élelmiszerek korszaka véget ért – írja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, aki szerint különösen fájdalmas e kijelentés itthon, ahol kiemelkedő élelmiszer-inflációval, gyakorlatilag napról-napra emelkedő árakkal találkozunk a boltokban.

Az októberben mért – 2014-2016 átlagához viszonyított – mutató 135,9 százalékon állt meg októberben. Ez a szeptemberi 136 százaléknál alig-alig kisebb, viszont jóindulattal a hetedik egymást követő hónap volt, amikor csökkent az index értéke. Ez a szint 14,9 százalékkal volt alatta a márciusban mért mindenkori csúcsnak, és 2,7 százalékponttal magasabb, mint volt egy évvel korábban.

A FAO élelmiszerár-indexét továbbra is a gabonafélék tartják a magasban.

Rajtuk kívül minden kategória árai mérséklődtek októberben. Így a növényi olajoké, a tejtermékeké, a húsféléké és a cukoré egyaránt. Közülük a növényi olajok árváltozása a leginkább figyelemre méltó, hiszen bár havi esése csak 1,6 százalékos, éves szinten már 20 százalékos az áresés. Az index folyamatos csökkenésének hátterében a pálma-, szója- és repceolaj világpiaci árának csökkenése áll, ami bőven ellensúlyozta a napraforgómagolaj magasabb jegyzéseit. Októberben a pálmaolaj nemzetközi ára enyhén csökkent az előző hónaphoz képest, amit nagyrészt a Délkelet-Ázsiában elfekvő magas készletszintek befolyásoltak. Másik oldalról viszont a legfontosabb termesztőrégiók a kedvezőtlen időjárási kilátások miatt aggódtak. Eközben a szója- és repceolaj világpiaci jegyzései a bőséges készletek miatt csökkentek. Emiatt további árcsökkenésre számíthatunk.

A csúcsokat döntögető hazai tejfelvásárlási árak fényében különösen fontos tisztában lenni azzal, hogy a FAO tejárindex októberben átlagosan 140,1 pont volt, 2,5 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb, mint szeptemberben. A mutató ugyan negyedik hónapja csökken, mégis 18,7 ponttal (15,4 százalékkal) az egy évvel ezelőtti érték felett van. A háttérben a csökkenő kínai import, és az azonnali piacok pangása áll. A legtöbb importáló ország készletei megfelelőek. A tejtermékek világpiaci árának csökkenéséhez az euró amerikai dollárral szembeni gyengülése is hozzájárult. A tejtermékek iránti kereslet irányával kapcsolatos piaci bizonytalanság – a megugró infláció és a gazdasági visszaesések miatt – szintén lenyomta a nemzetközi tejárakat. Mindazonáltal egyes tejtermékek iránti kereslet Ázsia más országaiban megnőtt. Itthon is számítsunk az áremelkedések megtorpanására. Ez nem lesz tartós, de néhány hónapig bizonytalanságot fog okozni a piaci szereplők körében.

Ne feledkezzünk meg a legfontosabb áremelést gerjesztő termékkörről sem! A FAO Gabonaárindex októberben átlagosan 152,3 ponttal, 4,4 ponttal (3 százalékkal) volt magasabb, mint szeptemberben, és 15,2 ponttal (11,1 százalékkal) haladta meg az egy évvel ezelőtti értéket. Vagyis a főbb gabonafélék nemzetközi referenciaárai emelkedtek az előző hónaphoz képest. Leginkább a fekete-tengeri gabonakezdeményezéssel kapcsolatos bizonytalanságok folyamatosságát tükrözve, a búza világpiaci ára 3,2 százalékkal emelkedett a múlt hónapban, de az USDA felelé módosított termelési előrejelzése is nyomot hagyott az árakon. A kukorica világpiaci ára 4,3 százalékkal emelkedett. Ezt szintén a romló terméskilátások okozták, főként az USA-ban és az EU-ban. Ezen kívül a száraz argentin ültetési körülmények és az ukrajnai export körüli bizonytalanságok is beütöttek.

Itthon tart a vágta

Az az összetett hatásmechanizmus, amely nálunk a kiemelkedő mértékű élelmiszer-drágulást okozza, még rendelkezik tartalékkal.

A gyenge forint, az energiaárak robbanása, a különadók és az árrögzítések egymást erősítve fokozzák a hangulatot, ami jó melegágya az árrések növelésének.

A belföldi élelmiszerpiac szűkül, racionalizálódik, a pazarlás csökken, de az egyre magasabb árak sajnos nem segítik a tudatos táplálkozás korábban tartósnak látszó trendjét sem. Még rosszabb hír, hogy a folyamat még nem ért a csúcsra. Az élelmiszer értékláncban soha nem látott igazodás látszik az árak emelkedésében. A mezőgazdasági árak növekedési üteme a láncon előre haladva jelentősen mérséklődik, nyelődik el.


Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink