Megcélozza a tőzsdét az Agrokor utóda

Forrás: agrokor.hr
A zágrábi kormány, a hitelezők és a beszállítók 2018-as egyezsége óta eltelt idő elég volt ahhoz, hogy az Agrokorról Fortenovára átkeresztelt élelmiszeripari mamut visszanyerje erejét. Ezt kihasználva a Sberbank és a VTB hamarosan tőzsdére vinné a csoportot.

Bő fél évtizedes kényszerszünet után visszatérhet tőzsdére a Balkán legnagyobb modernkori összeomlását produkáló Agrokor – pontosabban a horvát élelmiszeripari és kereskedelmi óriás életképes üzleti tevékenységét továbbvivő Fortenova Grupa nevű vállalat. Igaz, az új tulajdonosok egyelőre két-három éves IPO-időtávon gondolkodnak, s ennek megfelelően megkezdték a cégcsoport felértékelését a kiválasztott befektetési banki tanácsadókkal.

A túl gyorsan túl nagyra nőtt Agrokor 2018 közepén vált fizetésképtelenné, de elkerülhette a felszámolást, ami a horvát GDP 2,5 százalékát megtermelő, 60 ezer főt foglalkoztató csoportot fenyegette. Az Agrokornak a kegyelemdöfést a Krím elfoglalására adott uniós kereskedelmi szankciók adták meg 2017 tájékán, a csoport innentől már nem tudta menedzselni a 6,8 milliárd dollár körüli adósságállományát. A zágrábi kormány és a hitelezők bevonásával zajlott egyezkedés eredményeként a cégcsoportot átszervezték, az irányítást a kormány által egy évre kinevezett válságmenedzsmentre bízták, míg a hitelezők és a beszállítók tulajdonosokká válhattak.

A teljes cikk a VG.hu oldalán olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink