Meddig emelkedik a cukor világpiaci ára?

Mivel a hazai piac igen messze van az önellátástól, az importcukor ára fontos tényező számunkra még akkor is, ha az árstop még védi a fogyasztót. Mi várható a cukor világpiacán? Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ennek járt utána.

Utoljára 2022 szeptemberében írtam az Agroképen arról, hogy a világpiaci cukorár csúcsokat döntöget. Elég egy pillantást vetni a cukor tőzsdei árának alakulására, hogy érzékeljük, mekkora emelkedéstől védi a fogyasztót a befagyasztott fogyasztói ár. Az EU-ban az ömlesztett fehér cukor átlagos ára például 2022 októberében 41 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A tőzsdei árak 2020 tavasza óta emelkedő trendet mutatnak. A decemberi rally az ellátási bizonytalanságok miatt alakult ki. A vártnál kisebb indiai hozamok, az aratást hátráltató esőzés Thaiföldön, és így tovább. Január elején jött a szokásos kisebb korrekció: még sem lesz gond az ázsiai terméssel, és a brazil esők jó termést ígérnek. A figyelem most Brazíliára szegeződik, ahol a cukornád 46 százalékát tervezik cukorgyártásra fordítani, de nagy szükségük lenne az etanoltermelés növelésére is.

2020 tavasza óta emelkedő trendben a cukorár, cent/font


Forrás: ICE

A mozgatók között tehát az időjárási aggodalmak tartósan jelen vannak. Az EU mostani termeléscsökkenésében például – a kisebb vetésterület mellett – fontos szerepet játszik az aszály, de a dél-amerikai esők is állandó árbefolyásolók. A 2022/23-ra szóló 183 millió tonnás cukortermelési előrejelzés a brazil, kínai és orosz termelés növekedésével függ össze,

miközben a fogyasztás újabb csúcsra, 176 millió tonnára nő, ami persze a készletek csökkenésével jár.

Mivel a tartalékolás az elmúlt évek tapasztalatai alapján növekszik, a kínálat szűkösnek számít. A keresleti oldal tartós növekedése – már csak a népesség emelkedése okán is – hosszú távon is szűkös készletszintet vetít előre. Az előrejelzések évente egy százalékos kereslet-bővüléssel számolnak.


Forrás: USDA

Az EU cukortermelése 2022 októbere és 2023 szeptember vége között várhatóan 10 százalékkal csökken, ami messze magasabb érték, mint a felhasználás 2 százalékosra várt szűkülése. Az import emiatt 26 százalékkal bővülhet, csökkenő készletszint mellett. Ez elég egyértelmű jele annak, hogy a cukorárakban nem várhatunk érdemi korrekciót ebben az évben sem.

Sőt, úgy vélem, hogy az emelkedés folytatódni fog a nemzetközi piacokon.

Még akkor is, ha Kína és India nagyobb várható termelése az ütemet visszafogja. Az év végére a jelenlegi szintet 7-8 százalékkal magasabb árakkal kalkulálok. Középtávon már komolyabb korrekciós időszakok várhatók, de hangsúlyozom, várakozásaim szerint, a lassú, emelkedő ártrend tartósan megmaradhat. Gondoljunk például arra, hogy a növekvő népesség mellett a bioetanol tervezett magasabb bekeverési arányai is tartósan emelik a keresletet.

Az EU egyébként ebben az évtizedben nem számít a termelés bővülésére, viszont a belső kereslet szűkülésére igen.

EU cukormérleg, ezer tonna


Forrás: EU

Ahogy arra már a bevezetőben is utaltam, erősen negatív külkereskedelmi egyenlegünk okán a nemzetközi függésünk erős. 2022 eddig elérhető adatai szerint a cukorimport több mint ötödével nőtt.

Magyarország cukor külkereskedelmi egyenlege, ezer tonna

Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink