A csúcs után a mélybe vetette magát a cukorár a tőzsdéken

Forrás: Getty Images
A múlt hét csütörtökén évtizedes csúcsra emelkedett cukorár sokakat aggodalommal töltött el. A londoni határidős piacon tonnánként 622 dolláros áron forgott a fehér cukor. Az aggodalmak azonban már másnapra alább hagytak, hiszen meredek korrekciót okozott a gyengülő brazil reál. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének cukorpiaci elemzése.

Az immár december végéig rögzített áras cukor Magyarországon is a sajtó kiemelt témái közé tartozik. Jelentős mértékben importőr pozíciónk miatt erős nemzetközi piaci függésben vagyunk.

A tőzsdei ár a csütörtöki 622 dolláros árról pénteken 528-ra esett tonnánként, ez 15,25 százalékos csökkenés.

A Londoni Tőzsde fehércukor árai az elmúlt egy évben, USD/tonna

Forrás: ft.com

Az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb cukortermelője, ezért a világpiaci árakra is nagy hatással van az, hogy az Európai Bizottság várakozásai szerint a meleg és száraz időjárás csökkenti a cukorrépa-hozamot és visszaveti a cukortermelést az EU-ban. Ez számszerűen 15,8 millió tonnás várakozás a tavalyi 16,65 millió tonnával szemben. Emiatt növekedni fog az EU cukorimportja. Az EU-27 esetében a Bizottság a közelmúltban viszonylag stabil, 2,15 millió tonnás importtal és legalább 3,6 millió tonnás exporttal számolt. Ez valószínűleg változni fog.

Az emelkedés mögött emellett technikai tényezők is meghúzódtak. A befektetési alapok és jelentősebb tőzsdei befektetők erős rövid fedezetével is indokolják az októberi határidő csütörtöki lejárta előtt az emelkedést. A váltás, a kőolaj árának csökkenése és a brazil reál gyengülése aztán mindjárt esésbe fordította a tőzsdei árakat. A kőolajár mérséklődése az etanol és a cukor árát legérzékenyebben Brazíliában érinti. A brazil szakhatóság egy hónapja jelentette meg a 2022/23-ra vonatkozó előrejelzését. Ebben 33,9 millió tonnára csökkenti az áprilisi 40,3 millió tonnás, a brazil cukortermelésre vonatkozó előrejelzését. Eközben a brazil elnök mérsékelte az üzemanyagok adóját, ami így a cukortermelés felé tolja a brazil feldolgozókat. A reál gyengülése pedig az export bővítésére ösztönzi a gyártókat.

A másik nagy exportőr, India is beavatkozott a piacba: még augusztus elején 1,2 millió tonnával, 11,2 millióra növelte az exportálható cukormennyiséget. Másik oldalról hat a thai kormány pénteki intézkedése, amellyel két évig támogatást nyújt a bioüzemanyagok termeléséhez. Ez viszont csökkenti az exportálható cukormennyiséget.

Mindezek fényében a hazai piacon a termelés csökkenése nem véletlen.

Idén már alig 8600 hektáron terem cukorrépa Magyarországon.

A zsugorodást akkor érzékeljük igazán, ha tudjuk, hogy 1990-ben még több mint 130 ezer hektáron – de még az EU-csatlakozáskor is 62 ezer hektáron – termeltünk cukorrépát. Az aszály még ezt a kis mennyiséget is csökkentette, így az ország önellátása tovább csökken. Idén már várhatóan alig ötödét állítjuk elő a fogyasztásnak. Az alábbi ábrán a hazai cukorkülkereskedelem alakulása látható, ami hű tükre a belföldi folyamatoknak.

Magyarország cukorkülkereskedelme, ezer tonna


Forrás: KSH

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink