A szárazság hátráltatta a tavaszi munkákat – tovább csökken a cukorrépa-terület

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld
Az elmúlt évhez hasonlóan több mint kétmillió hektáron tervezik tavaszi kultúrák művelését a gazdálkodók, miközben a cukorrépa-, a burgonya- és a dinnyeterület folyamatosan csökken.

A tavaszi mezőgazdasági munkálatokat kedvezőtlenül érintette a rendkívül száraz tél és kora tavasz, a munkák készültségi állapota az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint hasonló volt április közepén, mint tavaly, de elmaradt a 2020-astól. A mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint idén a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2,09 millió hektár körül alakul. A gazdálkodók a tervezett vetési munkák 34,5 százalékát végezték el április 16-ig. A zöldségfélék vetése 32,9 százalékon állt, a gabonafélék vetése országosan 27,2 százalékos készültségben volt.

Az AKI jelentése szerint a száraz tél és a kora tavasz után, április elején érkezett nagyobb mennyiségű csapadék elősegítette a már elvetett növények fejlődését, ugyanakkor némiképpen lassította a munkálatokat, azonban – hogy lemaradásukat valamelyest behozzák – a gazdák gyors ütemben folytatták a megkezdett tavaszi munkákat.

A tavaszi vetésű gabona tervezett vetésterülete 1,16 millió hektár, a jelentés napjáig 315,8 ezer hektáron végeztek a vetéssel. Nógrád, Békés és Csongrád-Csanád megyében az elvégzett munkák aránya több mint 50 százalékos, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében 9, illetve 14,3 százalékos.

A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 1,1 millió hektár,

amelynek alig a negyedét (259,6 ezer hektár) vetették be. A tavaszi árpa 28,2 ezer hektárnyi és a tavaszi búza 6,4 ezer hektárnyi tervezett vetésterületén a gazdák szinte teljes egészében (93,4 százalékos arányban) végeztek az előirányzott munkákkal. A hibrid kukorica vetésterülete várhatóan 23,7 ezer hektár, a zabé 23,1 ezer hektár lesz az idén. A szemes cirok vetését 21,7 ezer hektáron tervezik 2022-ben.

A napraforgó tervezett vetésterülete 695 ezer hektár, a gazdák 305,9 ezer hektáron, a terület 44 százalékán végeztek a vetéssel. A cukorrépa területe a tavaly ilyenkor tervezett 12,3 ezer helyett 9,7 ezer hektár, amelynek a 79,5 százalékát vetették be április közepéig.

A jelentések szerint a lucernavetés 65,4 ezer hektár körül alakul 2022-ben, és a munka 88,1 százalékával végeztek. A szójavetés tervezett területe 61,1 ezer hektár, amelynek 11,9 százalékát vetették be április 16-ig. A tavaszi takarmányborsó tervezett összes vetésterülete 5,3 ezer hektár, az előirányzott munkák 86,1 százalékát már elvégezték.

A burgonya 2022-ben tervezett vetésterülete 7,9 ezer hektár körül alakul, és az április 16-ra vonatkozó jelentések szerint a vetés 52,8 százalékát fejezték be. Egy évvel korábban ennél nagyobb területen, 8,7 ezer hektáron döntöttek a burgonya mellett a gazdálkodók.

A zöldségfélék vetésterülete várhatóan 54,1 ezer hektár lesz, amelynek mintegy 35 százaléka Hajdú-Bihar megyében található.

A csemegekukorica előirányzott vetésterülete 29,5 ezer hektárt, a zöldborsóé 16,8 ezer hektár. A tervezett tavaszi mezőgazdasági munkákat legnagyobb mértékben (84,1 és 77,3 százalékban) a vöröshagyma és a zöldborsó esetében végezték el a gazdák. A görögdinnye és a tökre oltott dinnye tervezett összes vetésterülete 3,1 ezer hektár, amely főként az alföldi régióra koncentrálódik. Ez az elmúlt évre is jellemző volt, igaz, akkor a tervezett terület 800 hektárral volt nagyobb. A jelentések szerint a vetés 19 százalékát fejezték be április közepéig.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink