Rövidesen elkészül a Hajdúhús új üzeme

Forrás: Hajdúhús 2000 Kft.

Gőzerővel folynak a munkálatok a Hajdúhús 2000 Kft. Diószegi úti központjában, ahol a cég életének eddigi legnagyobb beruházásaként hűtőház és csontozó-daraboló üzem épül.

Papp István tulajdonos-ügyvezetőtől a Haon.hu megtudta: a levágott állatok olyan hűtőhelyiségekbe „érkeznek” majd, ahol egyszerre 2 ezer 500 sertést tudnak tárolni, innen kerülnek aztán számítógépes „mozgatással” a csontozó-daraboló részlegbe, ahol modern eszközök segítik a dolgozók munkáját. A mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű csarnokban a többi között helyet kap még két sokkoló kamra, ahol egyszerre 20-20 tonna feldolgozott friss húst tudnak hirtelen lefagyasztani mínusz 40 fokra. A kamrákból egy 4 ezer tonna áru elhelyezésére alkalmas raktárba kerül a hús, ahol mínusz 20 fokon tárolják.

A „guruló” raktár különlegessége, hogy a jobb térkihasználás érdekében cseh technológia alapján mozgóállványos sínrendszert építenek be, amelyet ugyancsak számítógép vezérel. A minden szempontból rendkívül modern gépészeti berendezések közül Papp István kiemelte még a hűtésért felelős hatalmas kompresszorokat, amelyek a fagyasztáshoz már nem freongázt, hanem szén-dioxidot és ammóniát, úgynevezett Cascade-rendszert használnak.

Papp István elmondta azt is: a beruházás mintegy 4,5 milliárd forintba kerül. A forrás egy részét európai uniós támogatásként a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP), másik részét pedig a hazai finanszírozású Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) pályázatán nyerték. Ezenkívül önerőre és banki hitelre is szükség volt a fejlesztéshez, amellyel a jelenleg csaknem 200 dolgozót alkalmazó cég 50 újabb munkahelyet teremt. – A létszámot fokozatosan töltjük majd fel. Induláskor 20-25 új alkalmazottra lesz szükségünk, és ahogy növeljük majd a vágási kapacitást, úgy veszünk fel további dolgozókat is – magyarázta Papp István.

A Távol-Keletet is célba vették

Papp István hangsúlyozta: jelenleg napi 700-800 sertés vágására van engedélyük, miközben a félautomata-automata vágósoron naponta akár 2000-2200 állatot is le tudnának vágni. Ahhoz, hogy növelhessék a termelést, szükség volt a beruházásra, a tároló-feldolgozó kapacitás bővítésére. A tulajdonos a beruházástól a piaci pozíciójuk további erősödését várja, és a hazai vásárlók kiszolgálása mellett a távol-keleti piacon is szeretnének megjelenni.

– Korábban már szállítottunk mangalicahúst Japánba és Dél-Koreába, de jelenleg az afrikai sertéspestis miatt Magyarországról nem lehet exportálni a Távol-Keletre – mondta. – Ezekben az országokban nagyon szeretik a jó minőségű magyar sertéshúst, de az eddigi kapacitásaink nem tették lehetővé, hogy nagyobb mennyiségben is szállítsunk az ottani piacra. A mostani fejlesztés ebből a szempontból is új távlatokat nyithat a cég előtt. Számos kereskedővel kapcsolatban állunk, és ez alapján kijelenthetem: a japánok és a dél-koreaiak alig várják, hogy a sertéspestis miatti korlátozásokat feloldják, és ismét megjelenjen náluk a magyar sertéshús.

Papp István szerint február közepére üzemképes állapotba kerül a csarnok, addigra mindennek a helyén kell lennie. Az üzem átadását március közepére, végére tervezik.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink