Évi 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba Magyarországon

Fotó: Huszár Gábor / KIsalföld
Össztársadalmi érdek az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, és ezáltal az élelmiszerpazarlás mérséklése – hangsúlyozta Nagy Istvan agrárminiszter az élelmiszermentésről szóló sajtótájékoztatón.  

A világviszonylatban a megtermelt élelmiszer harmadát soka nem fogyasztják el, az Európai Unióban évente mintegy 90 millió tonna, míg hazánkban a teljes magyar élelmiszerláncban 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy az Európai Unió azonban idén tavasztól már lehetővé tette a lejárt minőségmegőrzési idejű, így kereskedelmi forgalomban nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas termékek karitatív célra történő felajánlását. Ezzel

a kereskedelmi szektorban jelentősen megnövekedett az élelmiszermentésbe bevonható termékek mennyisége, így szükségessé vált a kapcsolódó újraelosztási rendszer továbbfejlesztése

– tette hozzá Nagy István.

A miniszter felhívta figyelmet arra, hogy ennek a problémakörnek a kezelését célozza az élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvény, amelynek célja kettős: a kereskedelmi élelmiszerhulladék csökkentésén túl, a feleslegessé váló mennyiség eljuttatása a rászorulók részére karitatív szervezetek közreműködésével.

A fő cél az, hogy hazánkban a kiskereskedelmi láncban a jelenlegi éves 60 ezer tonna veszendőbe menő élelmiszerből, az eddig megmentett 10 ezer tonnányi mennyiséget feljebb tornásszuk a létrejövő Élelmiszermentő Központ koordinatív közreműködésével. Nagy István szerint ezzel a lépéssel is sikerül majd kiszűrni a nyerészkedő, tisztességtelen szereplőket, hiszen elődleges cél megakadályozni az ilyen termékekkel történő visszaéléseket, a fogyasztók megtévesztését. Hozzátette azt is, hogy a létrejövő központ nem írja felül és nem veszi át az egyes kereskedelmi szereplők kialakult élelmiszermentési intézkedéseit.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke elmondta: a hazai karitatív szervezetek eddig is részt vettek az élelmiszermentésben, de a jövőben még nagyobb léptékben tudnak bekapcsolódni ebbe a munkába. Ezt is segíti, hogy a Karitatív Tanács tagszervezetei a kormánnyal együttműködésben az elmúlt években az Európai Unióban egyedülálló beruházássorozattal logisztikai központokat hoztak létre országszerte, ezeket jól tudják majd használni az élelmiszermentésben is. Ugyanakkor a speciális többletfeladat ellátásához, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításához a kormány 2022-ben szervezetenként 350 millió forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács tagszervezeteinek.

Az államtitkár szerint az országos lefedettséggel és több évtizedes tapasztalattal rendelkező karitatív szervezetekkel a jövőben még hatékonyabban végezhető az élelmiszermentés.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink