Érdemes már most betárolni a magyar krumpliból

Forrás: Békés megyei hírportál
Karácsony előtt, a disznóvágások idényében nagy népszerűségnek örvend a savanyú káposzta, de a gyömbér és a gránátalma iránti kereslet is megnőtt. A drágább magyar burgonya pedig már az év végén elfogyhat, míg az idei pálinkát az édes és illatos birsalma mentette meg.

A tavalyihoz képest megugrottak a zöldség- és gyümölcsárak, emiatt pedig inkább többször vásárolnak kevesebbet az emberek. A zöldségek közül a burgonya, a savanyú káposzta és a vöröshagyma a listavezető, miközben a magyar alma a mandarinnal, a naranccsal és a banánnal versenyez – tudhatjuk meg a Békés megyei hírportál beszámolójából.

A burgonya fogyasztói árán megérződik az idei alacsonyabb termés. Olcsóbb az importkrumpli, mint a hazai, és sokan csak az árat nézik. Bár vannak olyanok is, akik a legjobb minőségű francia, mosott Mozart burgonyát vásárolják. Viszont Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője azt javasolja, hogy

aki magyar burgonyát akar fogyasztani, érdemes betárolnia. Az ugyanis valószínűleg nem tart ki február-márciusig, már az év végén elfogyhat.

A drága euró és a szállítási költségek emelkedése is hozzájárul a gyümölcsök magas árához. Míg a most leginkább Görögországból érkező facsarni való narancs tavalyi kilónkénti ára 150–180 forint körül alakult, addig jelenleg 270–280 forintot is kell fizetnünk érte. A görög és olasz termesztésű mandarinok jó része kiváló minőségű; vékony héjú, könnyen pucolható, mag nélküli és édes.

A déligyümölcsök forgalmával pedig csak a magyar alma tudja felvenni a versenyt.

A disznótorok idényében egyébként a savanyú káposzta a sláger, amit a legtöbben készen vesznek, hisz a fejes káposzta forgalma nem kiemelkedő. Érdekes, hogy többszörösére nőtt a gyömbér és a gránátalma iránti kereslet -jegyezte meg Gulyás Tamás. A nyersen fogyasztott gyümölcsök, zöldségek mellett pedig egyre gyakoribb, hogy a vásárlók ezeket otthon kifacsarják vagy turmixolják és ivólevet, pürét vagy mártást készítenek belőlük. Kuriózumként megjelent a kígyóuborka ilyen jellegű felhasználása is, de az aszalványok is egyre kedveltebbek – mondta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

Alapanyagban pedig a birsalma mentette meg a gyümölcsszezont.

Bár idén apróbb a megszokottnál, de íze édes, illatos, és sok is termett belőle, ami érződik a pálinkán – hangsúlyozta Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere. Mivel bizonyos mennyiségig újra adómentes a pálinkafőzés, szépszámú bérfőzető jelenik meg és minden gyümölcsöt felhasználnak. Ugyan idén a kajszi és a korai szilvák elfagytak és málna sem volt, a vilmoskörte és a késői szilvák termése pedig tűrhetőnek mondható – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink