Főleg az importélelmiszerek jelentettek kockázatot

Fotó: Jakub Porzycki / AFP
Magyarországon tavaly több mint kétszáz kockázatos termék miatt kellett intézkedni az EU-s élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerben, 86 százalékban külföldi előállítású termék volt.

Az Európai Bizottság Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszerén (RASFF) keresztül tavaly 226 ügy érintette Magyarországot. Ezek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódó élelmiszer-biztonsági riasztások voltak, az esetek 86 százaléka pedig külföldi előállítású terméket érintett – emelte ki előzetes évösszefoglalójában Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára.

A magyar vonatkozású esetek közül 192 vonatkozott élelmiszerre, 16 takarmányra, 18 élelmiszerrel érintkező anyagokra. A legtöbb bejelentés baromfihússal és abból készült termékekkel, valamint zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban érkezett – összesen 58 – míg 18-18 esetet vizsgáltak a szakemberek fűszerek és gyógynövények, továbbá étrend-kiegészítők, bébiételek és tápszerek körében.

A helyettes államtitkár kiemelte: hazai gyártású termékkel az esetek alig 14 százalékában, összesen 31 alkalommal volt gond.

Főként baromfihúst vagy abból készült termékeket kifogásoltak mikrobiológiai szennyezettség miatt a tagállamok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mint az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős magyar hatóság tavaly 19 ügyet jelentett a rendszeren keresztül, minden esetben kockázatos élelmiszer miatt.

A legemlékezetesebb, illetve szakmai szempontból legérdekesebb esetek között a csokoládétermékekkel kapcsolatos problémákat, valamint a bogyós gyümölcsök okozta megbetegedéseket – emelte ki a helyettes államtitkár.

Március végén az Európai Bizottság több országra, köztük Magyarországra is kiterjedő szalmonellajárványt jelentett a Belgiumban gyártott Kinder csokoládétermékeknél. A belga gyárat áprilisban bezárták, és világszerte termékvisszahívásokat indítottak el. Néhány hónappal később ismét belga csokoládétermékekben mutattak ki szalmonellát. A riasztási hálózat gyors reagálásának köszönhetően a Barry-Callebaut cég termékei nem kerültek kiskereskedelmi forgalomba.

Hat európai országban és az Egyesült Királyságban Hepatitis A-vírussal szennyezett, fagyasztott bogyós gyümölcsök okoztak megbetegedéseket. A szigetországban például több mint 300 esetről számoltak be. A járvány felderítése egy magyarországi étterem vizsgálata alapján indult, ahol 16 megbetegedést jegyeztek fel. A szakemberek a fertőzés forrásaként a lengyel Ardo Fruitberry vegyes bogyós gyümölcséből készült hideg gyümölcslevest azonosították. A több mint 25 országban forgalmazott fagyasztott gyümölcskeveréket visszahívták a forgalomból.