Árstop: a jövő héten vizsgálja a hatósági árak fenntarthatóságát a kormány

Fotó: Sóki Tamás / MTI
Az élelmiszeripar fejlesztésére 750 milliárd forint forrás fordítható az a hétéves uniós ciklusban – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

A digitalizáció és a modernizáció felé terelné az agrártárca a beruházókat, ezzel megállítva az élelmiszerek további drágulását – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Agrárszektor konferencián. A cél az, hogy jó minőségű magyar termékek jussanak a magyar családok asztalára, megfizethető áron, amiben támogatásokkal tudnak a leginkább segíteni.

Ezen a területen nehéz kérdés az árstop fenntartása. A kormány a jövő héten vizsgálja felül, hogy jövőre folytassa-e ezt a fajta támogatást – jelezte. Mit kifejtette, a gazdasági és a politikai szándék nem egységes ebben a kérdésben. Az előbbi oldal véleménye szerint nem tarthatóak az árstopok, a politikai érvek pedig amellett szólnak, hogy a legnehezebb helyzetben lévő réteg számára is biztosított legyen a megfizethető élelmiszer a jelenlegi inflációs körülmények között

Az államtitkár hangsúlyozta, a szabályozás kidolgozásában fontos szempont a feldolgozók védelme is.

Nem engedhetjük meg, hogy kiszoruljanak a piacról a magyar, jó minőségű termékeket gyártók

– jelentette ki.

Meg kell őrizni a versenyképességüket az új piaci körülmények között is, hiszen ha alulmaradnak a külföldi gyártókkal szemben, nagyon nehéz lesz visszahozni azt az értéket, amit az elmúlt 12 évben a szektor fejlesztésére fordítottak. A cél, hogy ezt a 750 milliárd forintot, ami rendelkezésünkre áll a következő években, tényleg úgy tudjuk elkölteni, hogy ezzel letegyük a következő 20-30 év külpiacon is versenyképes élelmiszeriparának az alapját – fogalmazott az államtitkár.

A kerekasztalbeszélgetésen, amelyben termelők és kereskedők képviselői is részt vettek, elhangzott, hogy az árstopnak más, főként húsipari termékekre kiható, ártorzító hatása van.

Elhangzott az is, hogy az ágazat szereplői között javult az együttműködés, ebben tovább kellene lépni az agrártárca szerepvállalásával, közös fórumok szervezésével.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink