Hatmilliárdos program élelmiszeripari beszállítóknak

Október 12-étől újra megnyílik az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program. A hatmilliárd forint keretösszegű programban az élelmiszeripari vállalkozások, a kiskereskedelmi láncok és a közétkeztetés gazdasági szereplőinek nyílik lehetőség a feldolgozóipari technológiaváltásuk támogatására, az élelmiszeripari termelőkapacitásuk fejlesztésére, illetve az élelmiszeripari beszállítói hálózatba történő bekapcsolódásra. 

A pályázat támogatási összege 300-500 millió forint, intenzitása maximum 70 százalékos lehet – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági kamara (NAK). A pályázók számára szükséges önerő a pályázati összeg 30 százaléka, aminek legalább fele saját tőke kell, hogy legyen, így kiegészíthető piaci hitellel is, de egyéb támogatással nem kombinálható.

A pályázó cégek akkor részesíthetők támogatásban, ha a 2020., 2021., és 2022-es üzleti években a nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot, tevékenységük alapján élelmiszeripari vállalkozásnak minősülnek, illetve a 2021-ben megnyílt, első Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programban nem vettek részt.

A pályázók feladata, hogy az élelmiszeripari beszállítói státuszt fejlesztő területekhez, termékkörhöz vagy technológiához (például csomagoláshoz) kapcsolódó problémák megoldására alkalmas beruházásokat hajtsanak végre, illetve közétkeztető, élelmiszeripari vállalkozás, vagy kiskereskedelmi lánc jelenlegi vagy jövőbeni beszállítói legyenek a projekt megvalósítási ideje alatt, vagy annak eredményeként, és ezt kétoldalú együttműködési megállapodással, vagy szándéknyilatkozat becsatolásával igazolják.

A pályázat során elszámolható tételek között megtalálható forgóeszköz, technológia, IT termékek, know-how, tervezési költségek, ingatlan építése és megújuló energia felhasználására irányuló beruházások is.

A 2021-es támogatáshoz képest az idei pályázatban a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 50-ről 70 százalékra emelkedett, a Közép-Magyarországi vállalkozásokat hátrányosan érintő területi korlátozás is kikerült, illetve a kisebb cégeket támogatva az elnyerhető összegek maximális mértéke is csökkent és ezzel lehetővé vált, hogy több vállalkozás pályázhasson sikeresen.

A felhívások összehasonlítása az alábbi táblázatban található.


Forrás: NAK

A támogatási kérelmek 2023. október 12-től 2023. október 26. 24 óráig nyújthatók be, elektronikus és postai úton. Fontos, hogy a jelentkezések feltétele, hogy a postára adás is megtörténjen október 26-ig. A pályázatról további információ és a beadáshoz szükséges dokumentumok letölthetők innen.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink