Közélet 2023. január 3. Tovább esnek a nemzetközi olajosmag árak Ami mögöttünk van, már megéltük, ami pedig előttünk, arról szeretnénk minél többet tudni. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője most az olajosmagvak világpiaci történéseit elemzi, hogy megtudjuk, a novemberi áresés óta mi történt velük.
Közélet 2022. december 27. A lengyeleknek nagyon fáj az ukrajnai import Mivel az év első kilenc hónapjában kukoricaimportunk a tavalyi 72 ezer tonnáról 734 ezer tonnára ugrott, minket is erősen érint a lengyel uniós agrárbiztos azon kezdeményezése, hogy korlátozni kell Ukrajna EU-ba irányuló kukorica- és baromfihús-exportját – hívja fel a figyelmet cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
Élelmiszer 2022. december 20. Svéd kutatási eredmények a húshelyettesítőkről A növényi étrendhez szükséges alapanyagok megtermelése általában kisebb negatív hatással van az éghajlatra, mint az állati termékeké. Sokszor hivatkoznak az egészségre gyakorolt pozitív hatásra is, de arról már kevesebb az ismeret, hogy a húshelyettesítőként használt texturált növényi fehérjék hogyan hatnak az egészségre. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője egy erről szóló kutatás eredményeit ismerteti.
Közélet 2022. december 13. Jön a laborcsirke – zöld jelzést kapott a bioreaktorban nevelt csirkehús az Egyesült Államokban Sokak szerint nem csak azzal tett hatalmas lépést a tenyésztett hússzektor a piac növekedése felé, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) november 16-án megerősítette, hogy az egy kaliforniai startup (Upside Foods) által kifejlesztett, laboratóriumban termesztett csirke biztonságosan fogyasztható, hanem azzal is, hogy ők az elsők, akik ezt „nincs több kérdésünk” megjegyzéssel kapták meg – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
Közélet 2022. december 6. Válság-válaszok Hogyan alakulnak át a válsághelyzetben az erőviszonyok, kik a változások nyertesei és a vesztesei, milyen koncentráció zajlik például a sertéshússzektorban? Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének írása ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat.