Több pénz jut a szőlőtelepítési pályázatokra

Forrás: Shutterstock
November végéig ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására – közölte az agrártárca.

A szőlőtelepítési pályázatok támogatási keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett – írta a VG által idézett közleményében az Agrárminisztérium. Indoklásként megfogalmazták, hogy az elmúlt egy-két évben jelentősen növekedtek a támogatás alapjául szolgáló inputanyagok költségei. Ezért a piaci árak érvényesítése érdekében a támogatás alapjául szolgáló költségtáblák frissültek, azok már a 2022. évi árakat tartalmazzák.

A költségek aktualizálása mellett a támogatási intenzitás mértéke is emelkedik.

Amennyiben az egyéni tervben az intézkedéssel érintett terület a fekvése szerinti földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervnek megfelel,

a támogatási intenzitás mértéke a korábbi 50-ről 60 százalékra emelkedik.

Abban az esetben pedig, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, a támogatási intenzitás a korábbi 40-ről 50 százalékra növekszik. A tárca közleménye szerint további jó hír a szőlőtermesztőknek, hogy a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban. A támogatások alapjául szolgáló egyéni terveket továbbra is három évre lehet majd benyújtani, a korábbi évekhez hasonlóan november 2-a és november 30-a között.