Már fogadják a kifizetési kérelmeket a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához

Forrás: Shutterstock
Április 1-je és július 3-a között adhatják be az érintettek a Magyar Államkincstár által jóváhagyott egyéni tervekhez kapcsolódó kifizetési kérelmek benyújtására – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

A kifizetési kérelmet az egyéni tervben szereplő tevékenység végrehajtását követően, de legkésőbb a jóváhagyott egyéni tervben megjelölt tevékenység végrehajtásának borpiaci évét követő borpiaci évben lehet benyújtani. A kifizetési kérelmet az elektronikus űrlapon az előírt mellékletek csatolásával együtt kell benyújtani.A kifizetési kérelmeket az egyéni tervnek helyt adó / részben helyt adó határozat mellékletében szereplő „Területazonosítónként” külön-külön kell benyújtani a Kincstár részére. Egy kérelmező tehát több kérelmet is beadhat.

A kérelemhez csatolni kell

  • az ültetvényleltárt
    A szükséges nyomtatvány a Kincstár Közlemény 1. számú mellékleteként letölthető.
  • A vázrajzot az ültetvény támberendezéséről készített oldalnézetről
    A vázrajzban fel kell tüntetni az oszlopokat, huzalokat, a végoszlop rögzítés és a szőlőtőke megtámasztásának módját (karó, nevelőpálca, huzal), a támberendezés anyagát (fém, fa, beton), a huzalokat tartó közoszlopok közötti távolságot, a huzalok talajtól és egymástól mért távolságát;
    A HNT munkatársai által elkészített vázrajz sablon letölthető a HNT honlapjáról a melléklet linkre kattintva: https://www.hnt.hu/nyomtatvanyok/borszolo-telepitese-es-kivagasa/
  • A származási igazolás másolatát, mely a felhasznált szaporítóanyagra vonatkozik és a kérelmező nevére van kiállítva
  • Nem Magyarországról származó szaporítóanyag esetén az Unió területén belüli szállításhoz, illetve a védett zónákba történő behozatalhoz és az azokon belüli szállításhoz szükséges növényútlevelekre vonatkozó formai előírások meghatározásáról szóló, 2017. december 13-i (EU) 2017/2313 bizottsági végrehajtási rendelet szerinti növényútlevél, valamint a kérelmező nevére kiállított számla másolatát;

A régi szőlőtőkék eltávolításának, a támberendezés bontásának és azok elszállításának támogatása esetében:

  • a hegybírói helyszíni ellenőrzésről készült jegyzőkönyvek másolatát
    a kivágás előtti és
    a kivágás utáni állapotról.
    A kivágás utáni helyszíni ellenőrzést az egyéni terv benyújtásának időpontját követően elvégzett kivágás után kell elvégezni.
    Ezek a jegyzőkönyvek igazolják a kivágandó ültetvény meglétét, annak méretét, valamint a kivágás tényleges megtörténtét.
  • A kérelemmel érintett tevékenységek számláinak másolatát a 2022/2023 borpiaci évben benyújtott egyéni tervekhez kapcsolódó kifizetési kérelmek esetében.

Az (EU) 2016/1150 bizottsági végrehajtási rendelet 24. cikk (3) bekezdésében meghatározott felülvizsgálathoz.

  • Az egyéni tervhez mellékelt újratelepítési engedély vagy az átváltott telepítési engedély másolatát, ha azok módosultak.

Bővebb információ a támogatás igénybevételével, valamint a kifizetési kérelem benyújtásával és a kérelemhez csatolandó dokumentumokkal kapcsolatban az alábbi linkeken található:

57/2020 (XI.13.) AM rendelet a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról

18/2023. (III. 23.) számú Kincstár Közlemény a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet alapján a 2022/2023 borpiaci évben benyújtandó „kifizetési kérelem” benyújtás feltételeinek közzétételéről.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink