Nem túl kecsegtetők a szőlőtermelők kilátásai

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Még körülbelül három hét és vége a szüretnek Tolna megye két borvidékén. Persze, ez az időjárástól is függ. Az elmúlt időszak alatt a szőlőtermelők voltak nehezebb helyzetben. A termesztés költségei mintegy húsz százalékkal emelkedtek, a felvásárlási árak azonban még távolról sem követik az árváltozásokat. A termelők idén még kiszolgáltatottabbak, mint az elmúlt években voltak – írja a teol.hu.

A bátai Kocsis János és családja már befejezte a szüretet, pedig ötven hektáron termeltek szőlőt. Az ültetvény zöme már új telepítésű. Egy kiló szőlőért idén alig adnak annyit, mint egy kiló kukoricáért, mondta a fiatal termelő. A szekszárdi borászok, felvásárlók nem igazán törték magukat, hogy szőlőt vegyenek, egyedül a királyleánykát tudták eladni egy neves pincészetnek. A többi szőlőt az alföldi nagy borászatok vették át, bruttó száz forintért. A szállítás költségét a felvásárlóval megosztották. Így is kilónként 8 forintra jött ki a fuvar ára.

Idén a gépi szüretet részesítették előnyben, négy nap alatt végzett is a kombájn, máskor ezt kézzel szedve egy hónapig művelte legalább 25 ember. Sajnos a szőlőt nem lehet hetekig tárolni, mint az almát, ha beérett. El kell adni annak, aki megveszi, a termelő így kényszerhelyzetben van.

Az alsónyéki Mirk Fanni 15 hektáros ültetvényén is a vége felé tart a szüret. A fiatal gazdálkodó elmondta, a termés nagy többségét értékesítették, ők is leginkább alföldi felvásárlónak. A szekszárdi borászok arra hivatkoztak, hogy a járvány miatt kevesebb volt a forgalmuk, így sok bor ragadt benn a pincében, tartályokban.

Mindennek megy felfelé az ára, a gáz­olajnak, a permetszernek, a szőlőmunkások bérének, csak a szőlőnek nem, mondta Mirk Fanni. Idén ők is zömében kombájnnal dolgoztattak, csak kisebb tételeket szedettek le emberekkel. Fanninak az édesanyja segít a papírmunkában, bátyja pedig a művelésben. Az idei évtől megpróbálkozik a borászkodással is, hiszen szőlész-borász mérnök a végzettsége. A terve szerint évről évre fejlesztené a borászatát is.

Szerző: Mauthner Ilona

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink