Nagyobb testet adott a drágább szőlő a Mátrában

Fotó:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap
Jó minőségű termésről, ugyanakkor a vártnál kisebb termésátlagról lehet számot adni a Mátrai borvidéken Az ország második legnagyobb borvidékén a felvásárlási árak is jól alakultak. Kovács Zita, a hegyközségi tanács elnöke szerint szükség lenne a bor árának legalább 20 százalékos emelésére.

Véget ért a szüret a Mátrai borvidéken, az utolsó préselések zajlanak – ezt a választ adta a Heol kérdésére Kovács Zita, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. Tájékoztatása szerint 2021-ben a minőség nagyon jó, ugyanakkor a mennyiség elmaradt a vártól. Ennek oka a hatalmas szárazság. Nem új keletű a csapadékhiány, hanem három-négy év tendenciája, hogy nyaranta szinte egyáltalán nem esik már megfelelő mennyiségű eső.

„Számszerűsítve: a hektáronkénti termésátlag nyolcvan mázsa körüli lehetett idén, és nagyon koncentrált, szép, izgalmas évjáratot jegyezhetünk. Az idei bor nagyobb testtel és természetesen nagyobb alkoholtartalommal bír, nem a könnyed, gyümölcsös ízű nedűk jellemzik majd az évjáratot” – fogalmazott Kovács Zita.

A szárazsággal kapcsolatban elmondta azt is, hogy borvidékükön szerencsére nincsenek olyan korai fajták, amelyek az eső hiányát nehezebben viselnék. Megjegyezte ugyanakkor, hogy idén már napégéssel is találkoztak.

A felvásárlási árakról Kovács Zita elmondta, hogy olyan rohamos tempóban emelkedtek, ahogyan szüret közben kiderült, a várakozások alatt marad majd a termés mennyisége.

Azonban ezzel a növekedéssel is csak azt az alapárat sikerült elérni, amit a borvidék hegyközségi tanácsa már évek óta ajánlott felvásárlási árként megjelöl.

„Úgy gondolom, hogy az idei, kilogrammonkénti 120–140 forintos összeggel hosszú távon már tudnának mit kezdeni a termelők. Még akkor is igaz ez, ha tudjuk, hogy időközben minden alapanyag ára is alaposan megdrágult” – mondta.

Kovács Zita ugyanakkor nagy problémának tartja, hogy a bor nagykereskedelmi ára viszont semmit sem változott. Ezzel szemben a fogyasztók az üzletekben mégis drága nedűkkel találkoznak. Szerinte beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha nem mozdulnak meg a kereskedelmi árak. Erre felhívta már a figyelmet október végén kiadott közleményében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is. A szervezet honlapján is közzétett felhívás legalább húszszázalékos növekedést tart elengedhetetlennek.

A szőlővel, borral kapcsolatos jelenlegi munkálatokról a szakember azt mondta: az utolsó préseléseknél tartanak a szőlészek, borászok. Ezt követően jöhet némi pihenés, illetve az őszi talajmunkákat végzik még a gazdák. Azok a gazdálkodók, akik nagyobb területtel rendelkeznek, akár már ebben a hónapban is belefoghatnak a metszésbe.

Szerző: Sike Sándor

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink