Kiváló lesz az idei évjárat a Kisalföldön

Forrás: Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs
Országszerte két-háromhetes csúszást eredményezett a késői hajtásnövekedés és virágzás, ami megnehezítette a szőlészetek munkáját. A kisalföldi pincészetek szerint mégis kiváló lesz az idei bor.

Idén a hajtásnövekedés és a virágzás is később érkezett az átlagosnál. Ennélfogva országszerte lemaradással indultak a szőlészetek, hisz a két-három hetes csúszást nehezen hozta be a termés. A Kisalföld térségében működő borászatok szerint azonban

kiváló lesz az idei bor; a cukrok és a savak egyensúlyban vannak

számolt be a kisalfold.hu. A 2021-es évjárat átlag felettinek tekinthető, mennyiség és minőség szempontjából is; Pannonhalmi Főapátság pincészetében már palackozzák is az idei év első borát. Terveik szerint idén közel 400 ezer palack kerül ki a pincészetből, amiből 27 ezer St. Martinus – a monostor védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kötődő, tramini és királyleányka házasításából készülő újbor.

Bár a szüretet csak szeptember közepén tudták kezdeni, a pincészet szőlőjét elkerülték a gombás betegségek, és a nyári kánikula sem tartott sokáig – mesélt az idei évjáratról Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője. A főapátság pincészetében optikai szőlőválogató gépsort is használnak, mely lehetővé teszi, hogy már a bogyók szintjén szelektálják a termést – tette hozzá.

Az idei szőlőtermés a fehérborok és a rozék számára is ideális volt a soproni borvidéken.

Magas a cukorfok és ebben az évben a savak sem égtek el, minden feltétel adott, hogy szép borok készüljenek.

– mondta Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke, a Vincellér Borbirtok ügyvezetője. A fehér és rozéborokból már ki is jöttek az első palackok, zweigelt rozét és zweigelt vöröset palackoztak a közelgő, november 11-i Márton-napra. Az alkalomra újborkóstolóval és libavacsorával készülnek az éttermek, de sok helyen még pihen a bor.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink