Fogy a klasszikus borokba befektetők ideje

Forrás: Getty Images
Gyorsan kell cselekedniük azoknak, akik a klasszikusnak számító régiókból származó borokba kívánnak befektetni. A klímaváltozás miatt ugyanis a jövőben átalakul a borok ízvilága.

A gyűjtők rajonganak a híres évjáratok utolsó palackjaiért. Sok termelő és borszakértő szerint ez az utolsó felhívás, hogy olyan palack birtokába kerüljenek az érdeklődők, amely tartalmazza annak az élőhelynek az ikonikus jellegét, ahonnan származik. A klímaváltozás következtében olyan borok születnek, amelyek egyre inkább eltérnek a jól ismert ízvilágtól – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa honlapján megjelent írásban.

A borkedvelők és a gyűjtők reakciója az, hogy tömegesen mennek vásárolni. A LiveTrade kereskedési platform arról számolt be, hogy 2021-ben 15 százalékkal nőtt a luxusborok, köztük a befektetési kategóriának minősülő borok értékesítése.
Rohamosan fogynak ezek a tételek a piacon, és a legutóbbi évjáratok minősége nem engedi, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe.

Emiatt az olyan klasszikus borvidékek híres borainak árai, mint Bordeaux, Burgundia és Champagne, az egekbe szöktek.

Az időjárás változásának ízei az egyik vagy másik évjáratban a borászat létezése óta elfogadott norma volt. Sok évtizeden át a franciaországi vagy olaszországi ikonikus régióiból származó borok jellege jól megismételhető és felismerhető volt. Most azonban, hogy az éghajlatváltozás egyre inkább érinti a termelőterületeket, szinte minden földrajzi szélességen, a klasszikus borok régió jellegének fenntartása már nem olyan nyilvánvaló.

Mit jelent a klasszikus évjárat? Ez az, amikor a termőterület, az időjárási viszonyok és a termelő tehetsége olyan borkaraktert eredményez, amelyet egy adott régióban vagy borvidéken példaértékűnek tartanak.

A klímaváltozás számlájára írnak egy sor szélsőséges időjárási eseményt is, amely a szőlőültetvényeket sújtotta az elmúlt években. 2021-ben egy sor különösen tragikus esemény történt az éghajlatváltozás miatt. Bordeaux, Burgundia, Toszkána vagy Kalifornia neves bortermelői egyre gyakrabban jelzik, hogy éppen e változások miatt a híres borok jellege, amelyhez az ínyencek hozzászoktak, már nem biztos, hogy megismételhető.

A borpiaci helyzetet tovább rontotta a tavalyi, jelentősen alacsonyabb termés. Franciaországban például a tavaszi fagyok és a nyári áradások miatt a termés mintegy 30 százalékkal alacsonyabb lett. Burgundia bizonyult az egyik legsúlyosabban érintett régiónak az országban. Ugyanezen okok miatt a 2021 tragikus évnek bizonyult a német borászok számára is.

Az előző, 2020-as év sem volt könnyebb, például Olaszországban, ahol a szőlőket először a fagy, majd a jégeső pusztította el. Az elmúlt évek tüzei pedig a legnevesebb kaliforniai és ausztráliai termelőket érintették súlyosan.

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentett engedélye a nehéz éghajlati viszonyoknak ellenálló hibrid fajtákból készült borok egyfajta gyógyírt jelent erre a helyzetre. A klasszikus ízek és aromák viszont átalakulnak majd.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink