Bizonytalan jövő vár a bordeaux-i borra

Forrás: Getty Images
Nem elég a klímaváltozás, a fogyasztók sem keresik már a nehéz vörösborokat.

Az extrém időjárás és a változó fogyasztói szokások nagy kihívások elé állítják a bordeaux-i borászokat. A termelés sokak számára már annyira nem kifizetődő, hogy inkább felszámolják a szőlőültetvényeket, és a kormánytól kérnek kompenzációt.
Csak idén júniusban és júliusban 584 segítségkérés érkezett a helyi hatóságokhoz borászoktól, akik vagy teljesen fel akarnak hagyni a szakmával, vagy diverzifikálni tervezik a termelést – idézte a CNBC-t a Világgazdaság. Ez majdnem ötezer hektárnyi termőterületet jelent.

A következő öt évben kevesebb bor készül majd Bordeaux-ban, és a klímaváltozás tovább gyorsíthatja a változás folyamatát

– nyilatkozta az amerikai portálnak Sylvie Courselle agrármérnök és borász, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt években jégverés, fagyok és szárazság tizedelte a termést.

A jövőben a legnagyobb problémát éppen a vízhez való hozzáférés jelenti majd, ami pedig létfontosságú a bortermeléshez, a klímaváltozás azonban csak az egyik probléma.

A régió elsősorban a vörösboráról híres, amely iránt világszerte csökken a kereslet, a fogyasztók egyre inkább a sört és a könnyebb borokat választják helyette. A hagyományosan borivó Franciaországban folyamatosan nő a sörfőzdék száma, a Statista adatai szerint a 2009-es 322-ről 2021-re már 2500-ra. A söreladások 7 százalékkal nőttek 2000 és 2020 között, miközben a boré több mint harmadával csökkent.

A francia bor külföldön is veszít a népszerűségéből, az export tavaly 5 százalékkal esett vissza az előző évihez képest. Ami rossz hír az egyik bortermelő vidéknek, jó másoknak. A német borok esetében a franciával ellentétes a trend.

Nagyon boldogok vagyunk. A német borok számára egyelőre nagyobb előny az emelkedő hőmérséklet, mint amilyen negatív hatással jár az extrém időjárás

– mondta a portálnak Ernst Büscher, a borászok marketingszervezete, a Deutsche Weininstitut (DWI) szóvivője.
Az észak-németországi borvidékeknek jót tesz a melegebb klíma.Fotó: ShutterstockA nemzetközi borászszövetség adatai szerint tavaly

Németország volt az Európai Unió egyetlen tagállama, ahol nőtt a bortermelés,

méghozzá 6 százalékkal a száraz és forró időnek köszönhetően. Bár ezen a vidéken is előfordultak fagyok, az érési időszakban szokatlanul meleg, 35-36 Celsius-fok van.

Az Egyesült Királyság helyzete hasonlóan javul, a szőlészetek termőterülete több mint négyszeresére nőtt az ezredforduló óta, a boreladások 2021-ben éves szinten 31 százalékkal emelkedtek, és elérték a 9,3 millió palackot – bár ezek többsége még mindig habzóbor.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink