Felméri a szőlőültetvényeket a HNT

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Két ütemben mérik fel az ültetvények állapotát, illetve terméspotenciáljukat és a szüretelt szőlő mustfokát a hegybírók – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Borvidékeink nemzeti kulturális örökségünk részét képezik. A borászati terminológia szerint borvidékeinket oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések jelenítik meg kifejezve Magyarország változatos termőhelyeit – írja honlapján a HNT. Az ágazati stratégiában is megfogalmazott céloknak megfelelően a HNT kiemelt feladata a földrajzi árujelzők rendszerének erősítése, segítve a termelői közösségek értékteremtő munkáját.

Idén a szőlő- és bor ágazat elektronikus ügyintézési rendszerének, az e-Pincekönyvnek a bevezetése további feladatot jelent a szőlész- borász szakmai önkormányzat számára. A HNT éves terve alapján az idei évben két szakaszban történik az ellenőrzés.

A tavaszi ütemben az ültetvények állapotát mérik fel a hegybírók. A felmerülő szakmai észrevételeket jellemzően a hegyközségi tagok tájékoztatása mellett vezetik át a hegyközségi információs rendszerbe. Ez a közigazgatási eljárásrend illeszkedik az ágazati stratégiában megfogalmazott célkitűzésekhez. A köztestületi keretek között végzett ellenőrzések során nem a szankciókon, hanem az együttműködésen, a figyelem felhíváson van a hangsúly.

A második ütem nyár végén, ősz elején várható. Ebben az időszakban az ültetvények termésének potenciálját és a szüretelt szőlő mustfokát fogják ellenőrizni a hegybírók.