Előztek a borok, hátrébb kerültek a whyskey-k a befektetések rangsorában

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Előretörtek a borok a luxuscikkek listáján, egy-egy palack értékes bor árnövekedésben már sok esetben órákat, ékszereket és műalkotásokat is lekörözött.

A luxusborok értéke az elmúlt tíz évben 119 százalékkal nőtt, amivel már a negyedik helyen áll a tízéves befektetési rangsorban. A növekedési ütem nem lassult: a borok árindexe 13 százalékkal emelkedett a 2021 júniusának végéig eltelt 12 hónapban – írja a Syngenta blogja.

A növekedésben a borokat az órák (+5 százalék) és az autók (+4 százalék) követik. Ezzel szemben a whiskey-különlegességek és a kézitáskák hátrébb kerültek a luxusindex élén.

A Knight Frank szerint egyre többen fektetik be pénzüket minőségű borokba. „A bor nagyon szépen teljesít az utóbbi időben, a finom borok piaca folyamatosan növekszik” –mondta Nick Martin, a Knight Frank borindexét összeállító szakember.

Jelenleg a vevők komoly érdeklődésére tartanak számot a bordeaux-i régebbi évjáratok, különösen az 1996-2000 közöttiek.

A vásárlók keresik a csúcsminőségű olasz és kaliforniai borokat és a pezsgőket is. Bár soha nincs garancia a befektetések megtérülésére, más elemzők, valamint a kereskedők is az elmúlt hónapok finom borpiaci növekedéséről számoltak be. Matthew O’Connell, a Bordeaux index kereskedelmének befektetési vezetője szerint „jelentős áremelkedés történt” a burgundiai „szupersztár” boraiban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink