A fehérborok most kimaradnak a lepárlási támogatásból

Forrás: Getty Images
Védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására nyújt támogatást az Agrárminisztérium a borászatok számára, 1,6 milliárd forintos keretösszeggel.

Az agrártárca azzal indokolta a támogatást, hogy az Európai Unióban az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg hazánkban támogatott módon. Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így

egy liter bort 150 és 180 forint közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe.

A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 százalék. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat.

A tárca szerint a intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét. Bíznak benne, hogy a támogatás hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar gazdák a megtermett szőlőjüket magasabb áron tudják értékesíteni – emelte ki Nagy István, agrárminiszter.

Hasonló intézkedéssel él az idei esztendőben Franciaország is. A részletes támogatási feltételek itt érhetőek el.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink