Egyre népszerűbb a BalatonBor, magas minőséget képvisel

Forrás: Veszprém megyei hírportál
Az idei első bírálaton 19 olaszrizling minta indult, amiből 17 sikerrel is járt. A BalatonBor egységesen kellemes, selymes és friss, ami miatt igen hamar fogy.

A BalatonBor címet tizenkilenc olaszrizlingből tizenhét is elnyerte a szakmai zsűritől az idei első bírálaton a Dobosi Pincészet Birtokközponton, Szentantalfán – számolt be a Veszprém megyei hírportál. A Balatonra emlékeztető arculatú bormárka egyre népszerűbb. Az idei cél a 100 ezer palackos mennyiség.

Magyarországon a BalatonBor az első termelői összefogáson alapuló régiós bormárka. A bor ötlete még 2014-ben fogalmazódott meg néhány balatoni borászban, egy évre rá pedig már meg is született a márka. A Balaton jellegzetes szőlőfajtákából, az olaszrizlingből készült borok csak a szakmai kritériumoknak való megfelelést követően jelenhetnek meg a BalatonBor égisze alatt. Az elbírálást pedig a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság végzi. A borok színvilága jól felismerhető; a Balatonra emlékeztető imázzsal jelennek meg.

A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghúzni közös érdek. A Balaton borából még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, náluk is egyre több készül belőle évek óta.

– így fogalmazott Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője, aki a Balatoni Körben és a Rizling Generációban is meghatározó szerepet tölt be. Idén az a cél, hogy még több kisebb és nagyobb pince beálljon a márka mögé, és együtt átlépjék a bűvös 100 ezer palackot az éves mennyiséggel. Évről-évre egyre jobb minőségű és egységesebb stílusú borok készülnek, és egyre többen kapnak jogosultságot, hogy ezt a bort palackozzák.

A környékbeli vendéglátósok eleinte nem igazán értették a koncepciót, de mára azt mondják, hamar fogynak ezek a borok, mert egyre népszerűbbek.

A Balaton egységes bora nagyon kellemes, könnyű és tiszta, ami megfelel az olaszrizling elvárásainak. Nem túlzóan illatos, de kerek, selymes és friss.

-emelte ki Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, aki szerint a nedűt nagyon fontosnak tartják a borászok is, mert egységes. Mind a 19 borminta kiváló, nagyon apró különbségek adódnak, ami azt mutatja, hogy hasonló stílusban gondolkodnak a termelők Gyukli Krisztián borász szerint.

A következő bírálatokat márciusban és júniusban tartják.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink