Megvan a Pannon Egyetem hivatalos bora

Forrás: Veszprém megyei hírportál
Öt tételből választották ki a legjobbat. Az elismerést egy friss, gyümölcsös illatú, nem édes és nem is savas hatású olaszrizling kapta, „amiből kérnénk még egy pohárral”.

Borbírálat keretében döntött az egyetem Szenátusa a Pannon Egyetem hivatalos boráról. Az öt tétel legjobbja a Bogáromi Borbirtok BalatonBora lett, ami 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig viselheti a címet – olvashatjuk a Veszprém megyei hírportálon. A nyári, könnyű olaszrizlinget origó rendszerrel választották ki.

A borokat tehát nem 1 és 100 pont között értékelték a szenátus tagjai Dobosi Győző borász és Gyukli Krisztián borászok segítségével, hanem a bírálati pontszámok nullától (vagy origótól) való távolsága volt az, ami számított. Így, minden, ami elvitte a bort az ideálistól, az pozitív vagy negatív értékkel 1 és 3 közötti szavazatot kapott. Következésképp

az a bor lett a legjobb, amelyik a legkevesebb kilengő értéket és a legtöbb origó szavazatot kapta

– magyarázta Dobosi Győző. Az értékelési módszerre azért volt szükség, mert a bírálati szempontok csak egy meghatározott „sávjába” keresték a győztes bort, vagyis egy konkrét kategória legjobb borát. Olyat, ami nem testes – alapesetben ez előny szokott lenni egy bornál.

A Pannon Egyetem Szenátusa dönt az egyetem hivatalos boráról Fotó: Veszprém megyei hírportál

Milyen érzetű az origó?

Kitöltésekor kissé szénsavas, a pohárban nagyon könnyen mozgó, tehát nem olajos, nem testes, hanem nagyon könnyű, illataiban a zöldalma, a citrusos és a friss gyümölcs illatok jelennek meg, ízében pedig se nem édes se nem savas.

Gyukli Krisztián borász össze is foglalta az origo érzés tapasztalatait:

Olyan, aminek a kortya is hosszan tart a szájban, kellemes meginni, tehát amiből kérnénk még egy pohárral az étteremben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink