Bízhatnak a jó termésben a szőlősgazdák

Forrás: Veszprém Megyei Hírportál
Hozott annyi hideg napot a tél, hogy a kártevők elpusztuljanak. Most inkább csapadékra lenne szükség.

Bár a tél nem volt különösebben hideg, azért volt néhány összefüggő időszak, amikor megmaradt a hó és a hőmérséklet is nulla fok alatt volt. Ez pedig bizakodásra adhat okot, hisz jó eséllyel nem teletek át a kártevők. Idén inkább csapadékra lenne szükség – Az Év Bortermelője címmel rendelkező Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke beszélt a szőlőültetvények állapotáról a Veszprém Megyei Hírportálnak.

A nagyobb ültetvényeken már megkezdték a metszést, a kisebbeken még kivárnak, hisz ezt a munkát valójában akkor kell kezdeni, amikor már nem kell tartani a fagyoktól.

Metszés a szőlőültetvényben Fotó: Szijártó János, Napló

Azt azonban semmiképp nem érdemes megvárni, míg megindul a nedvkeringés és „könnyezni” kezd a metszési felület. Tehát túl sokáig sem érdemes halogatni a metszést.

Becsődölt az Ital Magyarország Kft., százmilliókkal tartozik a Bock, a Gere, a Bodri és sok más pincészetnek

Sokáig nem fizetett, majd el is tűnt sok magyar pincészet elől az Ital Magyarország Kft., miután súlyos milliókkal tartozott nekik. A cég csődeljárást jelentett.

Sokan végeznek rügyvizsgálatot a metszés megkezdése előtt. Ekkor éles késsel kettévágják a termőrügyet a hosszanti tengelye mentén. Amennyiben zöld a metszési felület, akkor a rügy ép és egészséges hajtást fog fejleszteni. Ha a metszési felület csúcsi része barnult meg, akkor károsodott a rügy, de kedvező körülmények hatására még hozhat hajtást. Azonban ha a rügy alapja vagy a teljes metszési felület barna, akkor az a rügy már nem fog kihajtani.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink