Becsődölt az Ital Magyarország Kft., százmilliókkal tartozik a Bock, a Gere, a Bodri és sok más pincészetnek

Forrás: Freepik
Sokáig nem fizetett, majd el is tűnt sok magyar pincészet elől az Ital Magyarország Kft., miután súlyos milliókkal tartozott nekik. A cég csődeljárást jelentett.

November óta nem fizetett ki az Ital Magyarország Kft. (IMO). harminc hazai borászatot, köztük a legnagyobb pincészeteket. A becsődölt cég 350 millió forinttal tartozik – tudta meg a 24.hu. A forgalmazó csődvédelmet kért, így a csődeljárás eljárás ideje alatt jogosult a fizetési haladékra. Tehát, az IMO egy darabig nem is fog fizetni. Már a cég honlapja sem elérhető.

A Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, a Bock, a Dobosi és a Gere Pincészet is a károsult borászatok közé tartozik.

A tartozás tényét többen megerősítették a 24.hu-nak. A partnerekkel szembeni elmaradás 2 és 50 millió forint közötti.

Megszokott volt a kifizetés késése, de ez már túl sokáig tartott

Az IMO több nagy áruházba is szállította a pincsészetekből rendelt borokat, de ezen kívül a továbbértékesítés vinotékákba, éttermekbe, és külföldre is történt. A rendelést követő egy-két hónapon belül kellett volna kifizetnie a forgalmazó cégnek a borászatokat. A cég sokszor csúszott több hónapot is a kifizetéssel, ezért a borászok bíztak abban, hogy megoldódik a helyzet. Azonban a borászatok által az IMO-nak küldött felszólítólevelek, illetve telefonos egyeztetéseket követően

Az ital forgalmazó eltűnt és a borászok senkit nem tudtak elérni a cégtől, írásbeli kérdéseikre és hívásaikra sem válaszoltak.

Ezután a pincészetek csak egy levelet kaptak az Ital Magyarország Kft.-től, melyből értesültek a csődeljárásról. Több borász felvetette, hogy esetleg pénzkimentés áll a háttérben, család csőd gyanúját is feltételezték, így büntető feljelentést is terveznek.

Az IMO nagykereskedő cég tulajdonosa Bognár Gábor Andor. Tíz százaléknyi üzletrészt tulajdonolt korábban Bognár Gáborné a vállalatból, de ezt tavaly eladományozta Bogár Gábornak.

2020-ban rekorbevétel, 2021-ben veszteség

Minden évben 5 milliárd forint feletti árbevételt produkált az Ital Magyarország Kft. 2016 óta, egészen 2019-ig. 2020-ban 7 milliárdra nőtt a bevétele, és több mint 500 millió forint értékben exportált számos országba, leginkább a lengyel piacra.

Tavaly előtt azonban a hatalmas bevétel ellenére veszteséget jelentett a cég, 43 millió forintos mínuszt termelt. A mérlegben ugyanakkor különösebb problémának nem mutatkozott jele; 100 millió felett volt a cég vagyona és a 2020-as rekordbevételhez képest a 2,2 milliárdos kötelezettség sem teljesíthetetlen.

A tavalyi évben azonban megcsúszhattak a dolgok az üzletmenetben, hisz idén januárban végrehajtást rendeltek el a cég ellen.

A tulajdonos, Bogár Gábor Andor családjának cége, a Bognár-Vin Kft. működése az IMO-hoz hasonlóan szintén rosszabbra fordult tavaly, 136 millió forint veszteséggel zárt, ami igencsak rossz teljesítmény ahhoz képest, hogy a megelőző években 50 millió forint felett profitált.

Családi viszály

A a szőlőbor termelésével foglalkozó Bognár-Vin Kft. tehát szintén a Bogár családhoz tartozik. A cég ügyvezetője az IMO tulajdonosának testvére, Bognár Csaba, a tulajdonosa pedig Bogár Attila és id. Bogár Gábor.

Korábban azonban Bognár Gábor Andor a Bognár-Vin ügyvezetője, de tavaly hirtelen megszűnt a megbízása, immár nem is tulajdonos és nem is vezető a családi cégben.

Mialatt pedig az IMO Kft. éppen akadozott a fizetésekkel, a Bogár-Vin már a tavalyi év végén megkeresett több pincészetet és felajánlotta, hogy továbbvinné a borforgalmazását és még szerződéstervezeteket is küldött erről. A Bognár-Vin jogi képviselője is megkapta a az IMO csődeljárásáról szóló felhívást, ezzel kapcsolatban pedig megtették a szükséges jogi lépéseket, hisz rengetek kintlévőségük van az IMO-nál. Bogárékról pedig úgy nyilatkozott, hogy a felek között már rég megromlott a viszony, immár nem dolgoznak együtt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink