Tovább bővült az agrárhitelek állománya – a társas vállalkozások vitték a prímet

Forrás: Shutterstock
Tovább emelkedett tavaly az agrárium és az élelmiszeripar hitelállománya. A bővülésből nagyobb mértékben vették ki a részüket a társas gazdaságok.

Tavaly 13,4 százalékkal, 1020,7 milliárd forintra emelkedett a mezőgazdaság hitelállománya, ami 120,7 milliárd forintos gyarapodás a 2021-es adathoz képest – írta az Agrárminisztérium adataira alapozott jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az élelmiszeripar hitelállománya ennél mérsékeltebben, 5,6 százalékkal (38,2 milliárd forinttal) növekedett, elérve a 717,9 milliárd forintot.

Az AKI Világgazdaság által idézett adataiból kiderül, hogy a mezőgazdaság hitelállományának több mint felét a társas vállalkozások birtokolták, 624,4 milliárd forintot. Az egyéni gazdaságok 38,8 százalékos részesedése 396,2 milliárd forintnak felelt meg. Utóbbiak 4,4 százalékkal növelték hitelállományukat, amivel részarányuk a mezőgazdaság teljes hitelállományából 3,3 százalékponttal csökkent: 42,2 százalékról 38,8 százalékra esett vissza. A térvesztés hátterében az áll, hogy a társas vállalkozások hitelállománya az egyéni gazdaságokéhoz képest nagyobb ütemben, 20 százalékkal bővült.

A mezőgazdaságban az egyéni gazdaságok hitelei közül a beruházási hitelek voltak továbbra is túlsúlyban, 278,8 milliárd forinttal. Fontos megjegyezni, hogy a fejlesztési hitelek bővülése az átlag alatti, 3,6 százalékos volt, ezzel részesedésük a teljes állományból 0,5 százalékponttal csökkent. Az éven belüli hitelállomány 7,2 százalékkal, 70,7 milliárd forintról 75,8 milliárd forintra gyarapodott, míg a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek 18,1 százalékkal nőttek, 18,4 milliárd forintról 21,8 milliárd forintra. A korábbi tendenciának megfelelően a devizahitelek aránya továbbra is elenyésző volt a mezőgazdasági egyéni gazdaságok hitelállományában.

Ágazati felosztásban megállapítható, hogy az egyéni gazdaságokon belül a növénytermesztők birtokolják a hitelállomány legnagyobb részét, 60 százalékát. Az állattartással és -tenyésztéssel foglalkozók a hitelállomány további 17 százalékát, a kertészeti ágazat pedig 11,4 százalékát adta tavaly év végén.

Fejlesztettek az élelmiszeriparosok is

Az AKI jelentéséből kiderül az is, hogy az élelmiszeriparban nagyobb a különbség az egyéni és a társas vállalkozások hitelállománya között, mint a mezőgazdaságban, ami nem meglepő, tekintve, hogy ez az eltérés jellemző a termelésre is. Az egyéni vállalkozásként működő feldolgozók 6,6 milliárd forintos hitellel rendelkeznek, ez 9,3 százalékkal, 0,7 milliárd forinttal volt kevesebb az előző év azonos időszaki értékénél. Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya – az elmúlt öt évhez hasonlóan – tovább nőtt, 2022 negyedik negyedévének végére pedig elérte a 711,3 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékos növekedés.

A társas agrárvállalkozások hitelállományának bővülése az elmúlt években dinamikus volt, így a tavalyi 20 százalékos növekedéss is beleillek a trendbe.

Hitelállományukban továbbra is a forinthitelek domináltak, bár részesedésük 7,3 százalékponttal csökkent, így 2022 negyedik negyedévében az arányuk 86,1 százalékot ért el.

A hitelállományon belül az éven túli hitelállomány bővülése volt kiemelkedő, a hitelösszeg 17,2 százalékkal, 482,5 milliárd forintra gyarapodott. Az éven túli hitelek közül a beruházási hitelek 16,4 százalékkal, 320 milliárd forintra, a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek 18,8 százalékkal, 162,5 milliárd forintra emelkedtek.

Az éven túli hitelek aránya a teljes hitelállományon belül 77,3 százalék volt, a beruházási hitelek részesedése 51,3 százalékot tett ki. Az AKI adatai szerint az éven belüli hitelállomány 2018 óta folyamatosan csökkent, 96 milliárd forintról 77,5 milliárd forintra, majd 2022-ben ez megfordult, és a tavalyi negyedik negyedév végére 101,7 milliárd forintot ért el, ami 31,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A rövid lejáratú hitelek részesedése a mezőgazdasági társas vállalkozások teljes hitelállományából 1,4 százalékponttal nőtt, 2022 negyedik negyedévének végére arányuk 16,3 százalékot ért el.

A társas vállalkozások hitelállományának ágazati megoszlása jelentősen különbözik az egyéni vállalkozásokétól, de a támogatások eloszlásától is, hiszen a hitelek 42,4 százaléka az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodóknál volt, a szántóföldi növénytermesztők pedig 35 százalékot vittek el. Az állattartók körében a sertéstartók részesedése volt a legmagasabb. A kertészeti ágazat a hitelállomány 7,4 százalékát birtokolta, azon belül is a zöldségtermelés vitte a prímet a teljes hitelállomány 5,1 százalékával.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink