Agrárhitelezés: főleg a társas vállalkozásokat finanszírozzák a bankok

Forrás: Getty Images
Mérsékelten ugyan, de növekedett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállománya az első három negyedévben. A növekedés a társas vállalkozásoknak köszönhető, az egyéni gazdaságok kölcsönforrásai csökkentek.

Az agrárágazatok hitelállománya az első három negyedévben – az előző év azonos időszakával összevetve – azonos ütemben, 2,2 százalékkal növekedett a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban egyaránt, ez alapján a mezőgazdaság hitelállománya 22,3 milliárd, az élelmiszeriparé pedig 16 milliárd forinttal gyarapodott – írta jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Mindezek eredményeképpen a mezőgazdaság hitelállománya 1047,9 milliárd forintra, az élelmiszeriparé pedig 750,6 milliárd forintra emelkedett 2023 harmadik negyedévének végére. Az agrárágazatok együttes hitelállományának aránya a nemzetgazdasági értékhez képest 14,6 százalék volt.

Folytatódott a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások hitelállományának 2019-től megfigyelhető dinamikus növekedése, az ágazatba került hitelek több mint felét így a társas vállalkozások tudhatták magukénak.

Ez 670,9 milliárd forintot jelentett a harmadik negyedév végére, az előző év azonos időszakának értékét 8,8 százalékkal haladva meg. A Világgazdaság által idézett jelentés szerint a hitelek tetemes része, 42,7 százaléka az állattenyésztéssel foglalkozó társas vállalkozásokhoz, 36,8 százaléka pedig a szántóföldi növénytermesztőkhöz került.

A kertészeti ágazatnak kisebb, 6,9 százalékos volt a részesedése. Számszerűsítve: a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó társas gazdaságok hitelállománya 246,9 milliárd forint volt, ez 32,1 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos negyedévi értékét. Az állattenyésztők hitelállománya 8,5 százalékkal, 287 milliárd forintra bővült, míg a kertészetben tevékenykedő társas vállalkozások hitelállománya 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezáltal az állomány értéke 46,2 milliárd forintra apadt.

Az egyéni gazdaságok 36 százalékos részesedése a hitelállományból 377 milliárd forintnak felelt meg. Ez az előző év szeptember végi állományhoz képest 7,8 százalékos csökkenés. Az egyénileg gazdálkodókon belül a szántóföldi növénytermesztőkhöz köthető a hitelállomány legnagyobb része, 60,1 százaléka. Ez 226,4 milliárd forintot jelentett, ami 20,9 milliárd forinttal maradt el az egy évvel korábbi azonos időszak értékétől. Az állattartással és -tenyésztéssel foglalkozók birtokolták a hitelállomány további 16,5 százalékát. Az állattenyésztés hitelállománya 62,1 milliárd forint volt, ami 9,7 százalékkal (6,7 milliárd forinttal) maradt el az elmúlt év azonos időszakának szintjétől. A kertészeti ágazat hitelállománya 15,1 százalékkal, értékben pedig összesen 7,1 milliárd forinttal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszeripari vállalkozások hitelállományának szinte teljes egésze, 744,5 milliárd forint a társas vállalkozásokat finanszírozta.

Az egyéni vállalkozások 6,1 milliárd forintos hitelállománya a társasokéhoz képest elenyésző volt. Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya az elmúlt öt évben fokozatosan növekedett, miközben az iparág egyéni vállalkozásainak hitelállománya 2,5 százalékkal, 0,2 milliárd forinttal volt kevesebb az előző év azonos időszaki értékénél.
Támogatásdömping volt idén az agráriumbanRekordösszeget érhet el az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetése idén. Az első három negyedévben közel 900 milliárd forint jutott el a dotációra jogosultakhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink