Szemléletformálásra nyertek uniós támogatást agrárszervezetek

Az agrárgazdálkodók szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás.

óA 2SF-Skilled Farmers, Sustainable Farms (Felkészült gazdák, fenntartható gazdaságok) kedvezményezettjeinek együttműködő partnerei az OTP Agrár, a növényvédőket és hatóanyagokat gyártó Bayer Crop Science, a Techtra Technológiai Transzfer Intézet és a Századvég. A projekt előkészítése 2022 végén kezdődött, az uniós támogatás a teljes költségét fedezi – írták közleményükben, amely szerint az EU agrárpolitikája egyre inkább a környezetvédelmi szempontokra összpontosít, a stratégiai dokumentumokban a mezőgazdaság hagyományos, élelmiszertermelő szerepe háttérbe szorul. A zöld elvárások ugyanakkor nem reálisak, azok és a versenyképesség között nehezen kezelhető feszültség keletkezett – hangsúlyozták.

A projekt szervezői abban bíznak, hogy a helyzet megoldásában segíthet a gazdák igényeire épülő szemléletformálás, a jó gyakorlatok terjesztése, a párbeszéd ösztönzése.

A mezőgazdaság sokat tehet a környezetért, de ehhez a termelőknek meg kell tudniuk, mit és miért kell másképp csinálniuk, mi értelme van a környezeti elvárásoknak

– indokolták a projekt megkezdését, amelynek keretében fenntarthatósági kérdőívet is készítenek, hogy a gazdák áttekinthessék és értékelhessék a tevékenységüket.

A 2SF Program részeként konferenciát tartottak Szlovákiában az AGRYA-Magyarország, Gazda Polgári Társulás-Szlovákia szervezésében és az OTP Bank, a Századvég, a Bayer Crop Scienve, a Techtra és az Agrár Közgazdasági Intézet együttműködésében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink