Személyes ügyintézésre készül az agrárkamara az egységes kérelmek beadásakor

Fotó: mre György / Békés Megyei Hírlap
Április 6-án kezdődött egységes kérelmek beadási időszaka. A szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15. vasárnapra esik – 2022. május 16. – hívta fel a figyelmet a Namzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Aki a május 16-ai határidőt elmulasztja a kérelembeadásnál, május 17. és június 9. között még pótolhatja ezt, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak – írta közleményében a NAK. A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket pedig már érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A 2022. május 16-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2022. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2022. május 16. után csak szankcióval módosíthatóak.

A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A tárca közleménye szerint A SAPS és zöldítés várható fajlagos együttes összege az elmúlt évekhez hasonlóan, a forint árfolyamától függően 80 ezer forint körül alakulhat hektáronként. A közvetlen támogatások keretében közel 480 milliárd forint támogatást igényelhetnek, a vidékfejlesztési támogatásoknál pedig a 230 milliárd forintot is meghaladhatja a várható összes igénylés.

A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be Magyarországon. Tavaly a május 17-i határidőig a 164 118 kérelemből 111 606-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. A koronavírus-járvány alatt, 2020-ban és 2021-ben a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását. Magyarország azon kevés ország közé tartozott az Európai Unióban, amelyek határidőre le tudták adni az összes támogatási kérelmüket, ennek köszönhetően pedig a magyar gazdák időben hozzájuthattak a támogatásokhoz – áll a közleményben.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt a falugazdászok jellemzően telefonon segítettek a kérelmek beadásában.

Idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést.

Az Európai Bizottság ugyanis az orosz-ukrán háború következtében fellépő európai élelmiszer- és takarmánypiaci problémák enyhítése, az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében felmentést adott a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól.

Így az idei évben lehetőség nyílik arra, hogy az eddig a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként megjelölt „pihentetett területen” termelést folytasson a gazdálkodó. Ezeket a területeket kaszálhatják, legeltethetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például kukoricát vagy napraforgót termeszthetnek rajtuk, és a termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is használhatnak.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink