Indul a hentesboltok támogatására kiírt pályázat

Fotó: Czinege Melinda
A mikrovállalkozásként működő hentesüzletek mától egy hónapig pályázhatnak az Agrárminisztérium támogatására, amely egyenként maximum 3,5 millió forintot jelenthet számukra.

Az orosz-ukrán háború következményeként kialakult energiaválság és a nehéz gazdasági környezet kihívások elé állítja a kiskereskedelem szereplőit, különösen a kistelepüléseken, az agrártárca ezért folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítséget nyújthatnak az ágazat számára – mondta Nobilis Márton Pál élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

A hentesüzletek támogatása is ezt a célt szolgálja. Az államtitkár elmondta, hogy egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaságok pályázhatnak, amelyek fő tevékenységi köre a hús, húsáru kiskereskedelmét fedi le. További feltétel, hogy a hentesüzlet rendelkezzen lezárt üzleti évvel, továbbá vállalja, hogy legalább 2023. december 31-ig folytatja a tevékenységét, illetve a pályázó a kérelem benyújtásakor nem állhat felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt, illetve nem rendelkezhet köztartozással. Egy vállalkozás egy pályázat benyújtására jogosult, függetlenül az általa üzemeltetett húsboltok számától.

A támogatást az is indokolja, hogy a kis hentesüzletek rövid ellátási láncként járulnak hozzá az élelmezésbiztonság megteremtéséhez, illetve fenntartásához, emellett pedig munkát is biztosítanak az ott élőknek.

Egyben ezek az üzletek a vidék, és különösen a kistelepülések népességmegtartó erejének is alapját is jelenti, támogatásuk társadalmi és demográfiai szempontból is kiemelten fontos

– hangoztatta az államtitkár, aki szerint a mikrovállalkozásként működő hentesboltok támogatásával sikerülhet megőrizni és minőségileg magasabb színvonalon hozzáférhetőbbé tenni ezeket az üzleteket.

A 4,5 milliárd forintos keretösszegből az egy kedvezményezett részére kifizethető támogatás 3 millió forint, azonban ha az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék készül, akkor ez 3,5 millió forintra emelkedik.

Mint emlékezetes, januárban a Magyar falu program keretében a 2000 fő alatti kistelepülési üzletek számára írtak ki pályázatot, üzletenként 1 millió és 3 millió forint közötti támogatásra, amely egyszeri, egyösszegű, 100 százalékban előfinanszírozott, vissza nem térítendő, önerőt nem igényel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink