Kifogásolja az uniós kompenzáció elosztását a MOSZ

Forrás: Getty Images
Miután az agrártárca által támasztott feltételeknek nem sokan felelhetnek meg, csak kevesen kaphatnak az az ukrán gabonaimport okozta károk miatt megítélt uniós kompenzációból, amit inkább a forgóeszköz-hitelek kamattámogatására kellene felhasználni – állítja a MOSZ.

Az Európai Unió nevetségesen alacsony összeget hagyott jóvá az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek hazai kompenzálására, az Agrárminisztérium azonban még ezt a néhány milliárd forintot is úgy tervezi eljuttatni a gazdálkodók egy szűk rétegéhez, hogy igazából jelenleg senkinek sincs fogalma még arról sem, hogy mekkora hektáronkénti támogatásra számíthatnak a kiválasztottak – írja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

A tervek szerint azok kaphatnak támogatást, akik 2022-ben 500 hektár alatti területtel rendelkeztek, legfeljebb 100 hektáron termeltek kukoricát és 2023. május 15. és szeptember 30. között legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek.

Az érdekképviselet szerint arra a kérdésre, hogy hány ilyen gazdálkodó van, és mekkora területtel rendelkeznek, senki nem tudja a választ. Pláne úgy nem, hogy a feltételek egy részének még akár most is meg lehet felelni – emelték ki.

A nagyobb termelőket eleve kizárták, de a kisebb gazdálkodók jó részét is, mivel ők – vagy mert nincs tárolókapacitásuk, vagy mert finanszírozniuk kellett valamiből az idei évi munkálatokat – már régen eladták a kukoricájukat.

Azok a kevesek, akik megfelelnek a feltételeknek – nem biztos, hogy épp a legrászorultabbak – akár nagyon jól is járhatnak, mivel a tervek szerint a teljes támogatási összeget köztük osztják szét. (Hektáronként akár több százezer forint is lehet.) A MOSZ szerint ez egy végiggondolatlan, rossz rendszer, ami nem járul hozzá az ágazatban lévő hatalmas gondok enyhítéshez.

Az érdekképviselet szerint ma az a legnagyobb probléma, hogy a felvásárlási árak elfogadhatatlanul alacsonyak, a piac befagyott, a termelők nem tudják értékesíteni a megtermelt terményeiket, a gabonafélék eladhatatlanul a raktárakban állnak. Emiatt súlyos finanszírozási nehézségek alakultak ki. A MOSZ szerint

a hamarosan induló őszi munkák elvégzéséhez a termelők nem rendelkeznek elég saját erővel,

így ezt az uniós forrást a kevesek támogatása helyett arra kellene felhasználni, hogy egy minden termelő számára elérhető, kedvezményes, kamattámogatott forgóeszköz-hitel kerüljön meghirdetésre.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink