A kukoricatermelők részesülhetnek az uniós kompenzációból 

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap
Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport okozta károk miatt megítélt uniós kompenzációt a gazdálkodók – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg az agrártárca a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit – írta közleményében Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta: a konstrukcióval egyszerre szeretnének segítséget nyújtani a hosszú ideig eladatlan tavalyi kukoricakészletek elnyúló tárolási időszaka miatt magasabb költségeknek kitett, valamint a még tárolókban lévő terményeket szeptember 15-ig értékesítő kisebb gazdálkodóknak. A tervek szerint a kompenzációra azok a gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica-termőterület után részesültek támogatásban.

Azért a kukorica után lehet kompenzációt igényelni, mert ez a leghangsúlyosabb ukrán importtermény.

Nagy István kifejtette, az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell majd, hogy a 2023. május 15-től 2023. szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A támogatási kérelmet előreláthatóan 2023. október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A miniszter kitért arra is, hogy az igénybe vehető hektáronkénti kompenzáció összegét a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmezőre jóváhagyott kukorica-termőterület hányadosaként határozzák meg.

A kompenzációt idén december 31-ig fizethetik ki

– részletezte Nagy István.

A tárcavezető hangsúlyozta, az orosz–ukrán háború következtében az Ukrajnából származó gabona szállítása jelentős mértékben az EU szomszédos tagállamain keresztüli szárazföldi útvonalakra terelődött, viszont nem jutott el az eredeti célországokba, hanem a szomszédos tagállamok piacain ragadt be. A nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az érintett tagállamokban súlyos veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a tárolási pluszköltségek miatt. Az érintett tagállamok – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást a tagállamok gazdálkodói alapvetően a mezőgazdasági termőterületeik arányára építve igényelhetik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink