Kamattámogatott forgóeszköz-hitelt kaphatnak a gabonafeldolgozók

Fotó:  Ujvári Sándor / MTI
A gabonafeldolgozók számára is megnyílik az MFB államilag kamattámogatott forgóeszköz-hitele. 

Az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében a gabonaszektorhoz kapcsolódó feldolgozó vállalkozások közül a malomipari termékeket, valamint mellettük a pékárut vagy tésztaféléket előállító vállalkozások maximum 1 milliárd forint erejéig, akár 6 éves futamidővel igényelhetnek hitelt – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ez olyan eurókamatokat felszámító forinthitel, amely esetében az agrártárca által nyújtott kamattámogatásnak köszönhetően a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenleg kedvezőnek számító, várhatóan mintegy 8,5-9 százalék/év körül alakul.

A hitellehetőség kondíciói lehetővé teszik az érintett vállalkozások számára az alapanyag-felvásárlás olcsóbb finanszírozását.

Az államtitkár emlékeztetett: az MFB Zrt. és az Agrárminisztérium közös forgóeszköz-hitelprogramjai közé tartozik az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram 2020 is.

Feldman hangsúlyozta, érdemes felhívni a figyelmet az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020-ra is, amelynek keretében az agrárvállalkozások mérettől függetlenül, akár 3 év türelmi idő mellett, legfeljebb 6 éves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel. Ennek a programnak a célja forrás biztosítása a tágabban értelmezett mezőgazdasági termeléshez. Így a kamattámogatott hitelt a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával, halgazdálkodással, illetve a baromfi, nyúl-, szarvasmarha- (utóbbiba beleértve a tej- és húshasznosítást) és sertéstenyésztési ágazatban termeltető tevékenységet folytató vállalkozások vehetik igénybe. Hozzátette, a felvehető hitel maximális összege mezőgazdasági termelők és halgazdálkodók esetén 500 millió forint, termeltetők esetén 1 milliárd forint. A hitel kamata szintén 8,5-9 százalék/év körül alakul

A vállalkozások a forráskeret kimerüléséig igényelhetik az MFB által működtetett, kifejezetten az agrárium és élelmiszerfeldolgozás likviditási helyzetét segítő, összesen 29 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelprogramokat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink