Elfogadták a kata reformjának alapelveit

A vállalkozói érdek-képviseletekkel tartott egyeztetések után a Gazdasági Kabinet mai ülésén elfogadta azokat az alapelveket, amelyek alapján a KATA-adójogszabályok módosulhatnak – közölte facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminszter.

A kedvező adózási rendszer reformjára a következő alapelvek alapján kerülhet sor:

1. Alacsony közteher

2. Egyszerű adminisztráció

3. Alapvetően önfoglalkoztatóknak

4. Lakosság számára értékesítőknek

5. Színlelt munkaviszony kizárása

Az új jogszabályok előkészítését a Pénzügyminisztérium folytatja.

Korábban az Országgyűlésben Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára képviselői kérdésre azt felelte: a kata megreformálásáról a kormány és a szakmai szervezetek egyeztetnek, és hamarosan az Országgyűlés elé kerül egy olyan törvényjavaslat, amely megfelel a céloknak és az érintettek jelentős részének is.

Közölte azt is: abban egyetértettek a tanácskozásokon, hogy a kata sikertörténetté vált, amelynek eredményeit meg kell őrizni: azt, hogy alacsony az adminisztrációs terhe, olyan tevékenységeket is bevontak, amelyek után korábban nem adóztak, és méltányos az adóteher.

Célnak nevezte, hogy azokat a vállalkozásokat részesítsék előnyben, amelyek a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtanak. Hozzátette: arról sem volt vita, hogy a jelenlegi, összesen 5 százalékos adómérték „távol áll az indokoltan elvárhatótól”. Ez az érintetteknek alacsony nyugdíjat vagy táppénzt jelent – fűzte hozzá.

Azt mondta: nem ördögtől való, hogy az ellátási alap emeléséről való gondoskodásról tárgyaljanak, az sem, hogy a mindenkori minimálbérhez legyen ez kötve.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink