Vince-napi vesszővágás

Évszázados hagyomány a Vince-napi vesszővágás

A hazai szőlő- és borágazatnak jelentős történelmi múltja, gazdag jelene és – a magyar borászok szakmai munkájának eredményeként – hosszú távú jövője is van – fogalmazott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évről évre megrendezett Vince-napi vesszővágás alkalmával Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjeként tisztelik, nevenapját pedig hagyományosan termésjósló napként ünneplik.
A mórahalmi hegybíró tavalyi jóslata – miszerint „jó szőlőtermés és vidám szüret várható” – beteljesült. A szőlő és borágazat a magyar mezőgazdaság kiemelt stratégiai területe. A jó termés, az abból készült kiváló borok tovább erősítik az évről évre növekvő borexportunkat – fogalmazott az ünnepségen az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. Farkas Sándor beszédében emlékeztetett arra, hogy Vince nap alkalmából Ópusztaszeren több mint 20 éve találkoznak a borászok, borrendi tagok és a bort kedvelő fogyasztók. A bor kapcsolatot is teremt. Az újborkóstolás alkalmával a jelenlévők szót ejthetnek időszerű szakmai kérdésekről: az előző év eredményéről, a várható termésről. Különösen fontos esemény ez egy olyan település, hegyközség életében, ahol a szőlészet-borászat, az újbor kóstolás hagyományának gyökerei több száz évre nyúlnak vissza.

A Vince-napi vesszővágás köré kialakított ünnep lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük a közelmúlt történéseit – fogalmazott Farkas Sándor. A hazai bortermelők évről-évre arra törekszenek, hogy a legkiválóbb bor kerüljön poharunkba, s ezzel is megerősítsék a magyar borok jó hírnevét. Az agrártárca pedig mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a mind jobb termelési feltételeket és a jó bel-és külpiaci jelenlétet kiváló borainknak. Többek között ezt kívánja elősegíteni a borászati üzemek fejlesztésére, korszerűsítésére meghirdetett pályázatok sora, a borszőlő ültetvények telepítésének és szerkezetátalakításának támogatása, a bürokrácia csökkentése, a szabályozás ésszerűsítése – mondta a miniszterhelyettes.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink