Változott az őstermelők biztosítási jogviszonya

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai szerint az őstermelők biztosítási jogviszonyát érintő, 2021. január 1-jei változást sokan nem vették figyelembe, így gyakori volt, hogy elmulasztották a jogviszonyukat bejelenteni, és a járulékbevallásokat benyújtani.

A NAV szerint így előfordulhat olyan eset, hogy az őstermelő 2020. december 31-éig nem volt biztosított, mivel nem érte el a 20 éves szolgálati időt, azonban 2021. január 1-je után, a Tbj. változása miatt már az. Az adóhatóság honlapján megjelent tájékoztatóra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívta fel a figyelmet.

A jelenlegi szabályozás szerint az az őstermelőként nyilvántartott magánszemély minősül biztosítottnak,

  • aki egyéb jogcímen nem biztosított, például nincs munkaviszonya, és
  • aki nem minősül saját jogú nyugdíjasnak, illetve nem olyan özvegyi nyugdíjas, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Amikor az őstermelő biztosítottá válik, jogviszonya kezdetét be kell jelentenie a ’T1041 jelű adatlapon és a ’58 jelű járulékbevallásokat is be kell nyújtania a NAV-hoz .

Az őstermelők járulékfizetéséről, valamint a biztosítási jogviszony keletkezésének szabályairól bővebben a NAV honlapján található 6. számú, „A mezőgazdasági őstermelő adózása” információs füzetben található tájékoztatás.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink