Több tíz tonna halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyról

2020. december 19. – A karácsonyt megelőzően több tíz tonna élő és feldolgozott halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyi Halgazdaságból – közölte a cég vezérigazgatója.

Simon Károly elmondta: végéhez közeledik a téli lehalászás, a halak nagy része már a telelő medencékben van. A 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évente termelt 1500 tonna hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő – ismertette.
Simon Károly azt mondta, a halak több mint felét ilyenkor, karácsony előtt értékesítik mintaboltjaikban és a nagy áruházláncokban. Az 1500 tonna hal 15 százalékát Romániába exportálják.
Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a 115 embert foglalkoztató halgazdaság tavalyi árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot, idén is hasonló forgalomra számítanak.
Simon Károly szerint bár bővül a hazai halfogyasztás – a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,5 kilogrammra – még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától. (mti)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink