Támogatást kérnek a halászok

Forrás: Sonline.hu
Az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból kevesebb van, de a pontyállomány bőséges, viszont drágulni fog a karácsonyi hal – derül ki a somogyi lehalászás eddigi tapasztalataiból. A halászok a mezőgazdasági szántók területalapú támogatásához hasonló kompenzációt kérnek az ökológiai szolgáltatásokért

A napokban kezdődött meg az őszi lehalászás Somogy megyében – tudósított a sonline.hu. A nyári aszályos idő nem kedvezett a halgazdálkodásnak, kevés víz van a tavakban és az érzékeny fajok közül keszegből és süllőből kevesebbre számítunk, de pontyból nem lesz hiány, kielégítő a mennyiség – mondta el Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója. A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog a hal idén karácsonyra. A ponty növényi takarmányt fogyaszt, elsősorban búzát, kukoricát eszik és a megnőtt költségek a halak árában is meg fognak jelenni. Idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója – emelte ki Németh István. A ponty az ünnepek örök slágere, de egyre többen esznek harcsát is.

A vezérigazgató megjegyezte: a tengeri halak közül a lazac a sláger, de nem ajánlja, mert a tengerek erősen szennyezettek nehézfémekkel és mikroműanyagokkal, ezzel szemben a magyar halak sokkal egészségesebbek. Elmondta azt is: a hazai multiáruházakba, halboltokba szállítanak itthon, a többletből jut külföldre, Romániába, Lengyelországba és Ausztriába is. A tervek szerint a lehalászások a keményebb fagyokig zajlanak, majd ezt követően a telelő tavakból szolgálják ki vásárlóikat.

„Karácsonyra mintegy 80–90 tonna ponttyal jelenünk meg a piacon, több városban akciót is szervezünk, közvetlenül magunk adjuk el a fogyasztóknak a halszállító eszközökről a friss halat, kihagyva a kereskedőt, s így olcsóbban juthat a vevő az ünnepi asztal főszereplőihez” – mondta a vezérigazgató. Karácsonykor fogy el az éves megvásárolt halmennyiség 40 százaléka. Jelenleg 6,7 kilogramm volt az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban, az unió polgárai átlagban 24–25 kilogrammot esznek évente.

A Tógazda Zrt. a kereskedelmi üzletek kiszolgálása mellett az országos horgászszövetség tagjait is ellátja hallal. A horgászegyesületek pályázat keretében süllőt, pontyot, keszeget visznek a somogyi és baranyai tavakból.

Aggasztó, hogy az ágazat jövedelemtermelő képessége igen alacsony, egyre nagyobb mértékben csökken a kistermelői kedv. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyar akvakultúra fenntartásához szükség van központi támogatásra. A védett fajok – a vidra, réti sas, fekete gólya – jelentősen károsítják a halállományt, amit nekünk kell kifizetni. Szeretnénk a mezőgazdasági szántók területalapú támogatásához hasonló kompenzációt kapni az ökológiai szolgáltatásokért – mondta az elnök.

Szerző: Góz Lilla

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink