Több mint egymilliárd forint a tanyák fejlesztésére

Nyolcadik alkalommal hirdették meg a Tanyafejlesztési Programot. A program keretében egymilliárd forint fordítható fejlesztésekre.

Mintegy 200 millió forint jut a települési és térségi fejlesztések támogatására, további 637 millió forint a tanyák, és a tanyás térség megőrzésére, fejlesztésére, valamint a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére. Emellett 300 millió forintot biztosítanak a tanyai lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló fejlesztésekre is.
A felhívások 2018. december 27-én jelentek meg a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján, a támogatási kérelmek benyújtására február 4-e és február 11-e között van lehetőség (forráskimerülés esetén hamarabb zárhat a felület, melyről az Agrárminisztérium közleményben tájékoztatja az érdeklődőket).A támogatott projekteket 2019 december 31-ig kell megvalósítani, a korábbi évek nyertesei a vállalt fejlesztéseket pedig legkésőbb 2019 május 31-ig tudják kivitelezni.
Nemcsak hazai, hanem uniós forrásból is lehet tanyafejlesztésre pályázni, a VP6-7.2.1.4-17 kódszámú, Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései című pályázati felhívás keretében. A felhívás keretösszege 8,23 milliárd forint, a támogatási kérelmek pedig 2019 április 4-ig nyújthatóak be.
Az agrártárca májusban meghirdette az Év tanyája díjat, melynek elismeréseit Nagy István agrárminiszter és Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át december 10-én négy kategóriában. Az Év Hagyományőrző Tanyája díjat a Natúr-Életmód Tanya kapta, az Év Határon túli tanyája díjban a szerbiai Adáról érkező Csincsik Edit, míg az Év Tanyagazdasága díjban Gyurákovics András, mórahalmi tanyagazda részesült. A közönségdíj nyertesének járó díjat a békéscsabai Haluskaház tanyagazdája és Molnár István, tarhosi tanyagazda vehette át.
További információk a www.hoi.hu oldalon találhatóak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink