Precíziós gazdálkodás: aki kimarad, lemarad

Fotó: Lévai Zsolt / NAK
A precíziós gazdálkodásé a jövő, alkalmazása a hatékonyság egyik feltétele, aki pedig aki elmulasztja a fejlesztést, az új technológiák alkalmazását, végérvényesen lemarad a versenyben – jelentette ki Feldman Zsolt az agrártárca államtitkára,

A mezőgazdasági termelést érő nehézségek, az európai uniós zöld előírások erősödése és a piacok kiszámíthatatlansága erősíti a technológiai megújulás kényszerét. Napjainkban olyan ütemben zajlik a világ mezőgazdaságának átalakulása – a technológiai, piaci és generációs korszakváltás –hogy az alkalmazkodást és a hatékonyság fokozását elmulasztók behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek – mondta a február 8-9-én megrendezendő PREGA Konferenciát beharangozó sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy a gazdálkodók ezekre a változásokra a megfelelő szaktudással, a kellő alkalmazkodóképességgel, valamint nyitottsággal reagáljanak. Ehhez hozzásegítheti őket a PREGA Konferencia és kiállítás, ahol teljes képet kaphatnak arról, hogy milyen digitalizációs eszközök, innovatív eljárások és korszerű gépek jelentek meg a piacon, milyen stratégiák mentén érdemes fejleszteniük gazdaságukat.

Feldman Zsolt jelezte: a kormányzat támogatja az agrárdigitalizációt, segíti a precíziós fejlesztések megvalósítását. Ennek eredményeképpen a 2021-ben megjelent „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” elnevezésű felhívásra 193 milliárd forint támogatásban részesült 2 618 kérelem.

Ezen túl az új Közös Agrárpolitikában még nagyobb jelentősége lesz a képzéseknek és a személyes tanácsadásnak, elsősorban a kis- és közepes gazdaságok számára,

hiszen a gazdák ismeretének bővítése biztosíthatja, hogy minél inkább erőforrás-hatékony gazdálkodást folytassanak, megóvva ezzel a környezeti értékeket és megfelelve az EU-s zöld előírásoknak és elvárásoknak.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció terén 2022-ben jelentős előrelépések történtek, többek között a digitális átállást támogató pályázati lehetőségnek köszönhetően.

A mezőgazdaság következő időszakának fontos fejlesztési területe a precíziós gazdálkodás, agrárdigitalizáció.

A tradicionális technológiákban jók a magyar gazdák, a sikerességhez – mind a szántóföldi, mind a kertészeti, mind az állattenyésztési területen – a hatékonyságot és a szervezettséget emelni kell, ennek egyik legjobb eszköze a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás.

Rengeteg különféle adat áll már rendelkezésre a területen, azok feldolgozva, emészthető és hasznosítható formában kell a gazdálkodók elé kerüljenek. A NAK keretében megalakult Digitális Információszolgáltató és Technológiafejlesztő Munkacsoportnak is célja a precíziós gazdálkodással kapcsolatos kiforrott tudást közvetíteni a gazdák felé.

A NAK feladata a gazdák felkészítése, a szakmai információk emészthetőbbé tétele és átadása, a képzés. Emellett fontos, hogy az egyetemről kijövő új generáció már ezen korszerű információk, tudás birtokában kerül az ágazatba. A precíziós gazdálkodásban hatalmas előrelépés várható, ami révén az egész országban magasabb szinten fog működni a mezőgazdaság.

Bolyki Bence, a PREGA főszervezője elmondta, hogy a február 8-9-ei rendezvény fókuszában a hatékony mezőgazdasági termelés és a már bevált gyakorlatok bemutatása áll. Mint fogalmazott, ma már megkerülhetetlenek az adatalapú, döntéstámogatást nyújtó digitális megoldások, amelyekről első kézből értesülhetnek a konferenciára ellátogatók.